"Som l'espai de l'autèntica esquerra", així es defineix la plataforma electoral Guanyem Figueres que, de forma unitària, impulsen la CUP, Compromís d'Esquerres per Figueres, La Forja, Més Moviment d'Esquerres i Som Alternativa.

Guanyem Figueres s'ha presentat, aquest divendres, en un acte públic celebrat a la seu del Col·legi d'Arquitectes. En nom dels convocants han parlat Toni Garcia, Isabel Mateos, Lluïsa Calvo, Òscar Vergés i Maria Basora. L'agrupació deixa clar que "no som cap coalició de partits" i es considera "un nou espai polític que ha de liderar el canvi a Figueres". "Els partits hem fet un pas enrere per guanyar les eleccions", afirmen.

La constitució formal de Guanyem Figueres tindrà lloc el pròxim 8 de febrer, a les vuit del vespre, amb una assemblea pública als Caputxins. L'agrupació vol iniciar un procés participatiu obert per a escollir els seus candidats i candidates per a configurar una llista "paritària en format cremallera".

Com a eina de treball, l'agrupació ja disposa d'un codi ètic que pretén evitar l'allargament formal dels mandats dels seus representants més enllà dels quatre anys i dos més si arribés el cas i que cap dels seus membres "utilitzi el càrrec com un ofici o una llançadora". Tampoc permetrà "duplicitat de sous" ni "crèdits per a la campanya electoral".

Entre els seus principals objectius hi ha "liderar un canvi en clau social" i fomentar "la participació ciutadana, que ha estat "menystinguda", segons el seu punt de vista. Tanmateix, consideren que "les polítiques convergents de la darrera dècada no han donat resposta a les necessitats de Figueres" i també consideren que "les estructures velles dels partits", en referència a ERC i PSC, "han estat un fre".

La plataforma ha iniciat una recollida d'adhesions amb l'obertura d'una pàgina web on també hi ha el manifest fundacional que ha llegit avui Toni Garcia.

El manifest de Guanyem Figueres

"En els darrers anys hem observat com les polítiques del govern municipal han estat incapaces d’abordar les problemàtiques de la ciutat. La manca de model de gestió ha comportat polítiques erràtiques i a curt termini que no han respost a l’erosió de la cohesió social, que han primat inversions per a benefici d’uns pocs, ha menystingut la participació ciutadana als barris i que han disposat elements com la cultura, l’educació o l’urbanisme al servei d’un model de ciutat aparador.

Per aquests motius, les persones signants d’aquest manifest creiem que és necessari articular un nou actor polític amb voluntat rupturista i transformadora, que subverteixi les dinàmiques que han dut a una degradació de la ciutat en tots els àmbits i encamini la creació d’un model de ciutat compartit i aglutinador.

Guanyem Figueres integra persones de diferents organitzacions polítiques, socials i culturals de Figueres que aposten per la creació d’una candidatura àmplia arrelada a principis socials, republicans, populars i de participació democràtica.

Guanyem una Figueres igualitària i inclusiva. Creiem que les polítiques municipals han de posar-se al servei de la ciutadania, fomentant la cohesió social des d’una perspectiva global. Apostem perquè l’educació i la cultura esdevinguin principis d’inclusió social, donant veu al teixit associatiu de la ciutat. Pensem que són necessàries, també, polítiques que reconeguin i respectin la diversitat cultural pròpia de la ciutat, que posin al centre la igualtat d’oportunitats i que abordin les necessitats específiques de col·lectius com la joventut i la gent gran.

Guanyem una Figueres que garanteixi l’accés als serveis bàsics. Sense oblidar l’emergència i els col·lectius en risc d’exclusió, cal elaborar polítiques socials transversals i a llarg termini. Entenem que les inversions públiques han de destinar-se a garantir l’accés als serveis bàsics que afecten de forma transversal a la ciutadania i és per això que apostem per la progressiva municipalització dels serveis urbans i els serveis d’atenció a les persones.

Guanyem una Figueres accessible i habitable. Apostem per una política urbanística al servei de la vida quotidiana dels veïns i veïnes de la ciutat, que primi la utilització comuna que es fa de l’espai públic als barris i que respecti les dinàmiques de mobilitat pròpies de la ciutat, enfront de les necessitats d’iniciatives privades com les corporacions turístiques.

Guanyem una Figueres segura. Volem uns carrers lliures de violències i delinqüència. Apostem per una intervenció social i comunitària a llarg termini que abordi tots els diferents processos socioeconòmics que intervenen en les diferents expressions d’inseguretat ciutadana en tota la complexitat.

Guanyem una Figueres activa i sostenible econòmicament. Creiem en un desenvolupament econòmic que respongui a les necessitats i a les especificitats de la ciutat, que potenciï el teixit comercial local a través de polítiques de promoció econòmica que siguin sostenibles, viables i respectuoses amb l’entorn i el Medi Ambient.

Guanyem una Figueres participativa i transparent. Cal respondre a les demandes específiques dels barris, fent-los partícips dels pressupostos destinats al seu entorn i potenciant la participació de les entitats veïnals en les decisions. Apostem per garantir l’accés a la informació pública i fomentar la rendició de comptes a la ciutadania de les polítiques que s’implementen. Guanyem Figueres!".