L'ONG GERD, capitanejada en part pel lladonenc Jan Millastre, segueix amb la seva tasca d'ajuda al discapacitat. Per tal de donar visibilitat a tots els seus projectes i àmbits d'actuació, l'entitat ha ideat el conte de La Lupita, que es presenta a diferents entitats, associacions i escoles.

El personatge protagonista d'aquesta narració infantil és la Lupita, una noia nativa de Guatemala que es desplaça amb cadira de rodes, i va mostrant els diversos projectes de GERD com són el taller de fabricació de cadires de rodes a Cuba, o l'escola d'educació especial a Aguacatán (Guatemala). Aquest projecte es presenta en forma de tríptic il·lustrat pel gironí Fermí Sidera, i amb la col·laboració dels redactors del Grup Editor de la Revista del Discapacitat GERD, una entitat que va néixer per impulsar la revista L'Atípic i que amb el temps s'ha anat especialitzant en projectes de cooperació internacional d'ajuda al discapacitat. «Ho presentem a través d'una història atractiva perquè volem aconseguir que acabi a les prestatgeries, juntament amb la resta de contes dels infants», explica Jan Millastre, el coordinador tècnic de projectes a l'entitat.

Durant el 2018, la Lupita es va presentar a setze escoles de les comarques de Girona, i a Figueres va tenir un paper central en una conferència de l'Escola d'Hostaleria. Per tal d'arribar a més públic, ara GERD ha creat el conte de la Lupita en format virtual per tal que els serveixi de suport en totes les seves presentacions.

Un col·lectiu que suma

Amb accions com aquest projecte educatiu, GERD inicia el 2019 amb un ferm propòsit: lluitar perquè la discapacitat es tingui en compte en l'àmbit de la cooperació. Segons Millastre: «En cooperació sempre es tenen en compte les perspectives de gènere, la pau, la infantesa, però, on queda la discapacitat? Nosaltres volem jugar al mateix nivell que ells».

Des de l'entitat remarquen que el col·lectiu de discapacitats és molt potent, i que poden sumar moltes coses positives a la societat. «Després de setze anys dedicant-nos a fer cooperació internacional, volem reivindicar que els projectes amb discapacitats sempre donen bons resultats, i per això és trist que la legislació no tingui en compte aquest col·lectiu, sobretot als països del sud», es queixa. Com a exemple, Millastre explica que en països subdesenvolupats és habitual que els edificis nous no tinguin una rampa d'accés per a les persones amb mobilitat reduïda.

«La discapacitat segueix sent la gran oblidada de la cooperació», explica el coordinador, tot recordant que cal que la paraula discapacitat «soni», i es tingui en compte en tots els àmbits de la vida: ja sigui social o laboral, i tant en institucions públiques com en infraestructures privades. Per fer-ho, l'entitat treballa per instituir una legislació que vetlli pel dret del discapacitat a desenvolupar-se amb normalitat.

Projecten una nova escola a Aguacatán

L'escola d'educació especial que GERD gestiona a Aguacatán dona servei a 35 infants amb discapacitats. Han ideat una nova escola d'educació especial que doblarà la capacitat de l'actual, i inclourà una àrea de fisioteràpia. Ara que ja tenen l'escola sobre plànols i ja han posat la primera pedra, només queda aconseguir més pressupost per executar l'obra. Ajuntaments com els de la Jonquera i Vilafant ja han fet la seva aportació per a aquest projecte que gestiona el Fons Català de Cooperació.

En primera persona a Girona

GERD projecta fer una jornada a Girona i Mataró a l'octubre amb representants de l'Associació de Discapacitats ASOPEDI i del taller de fabricació de cadires de rodes TRANSICIONES, de Guatemala, perquè parlin dels projectes en primera persona. Si l'entitat aconsegueix prous recursos, també vindran les educadores de l'escola especial.