L'Àlex, l'Iliyan, en Blai, l'Èlia, la Joana i la Laia són els autors del primer itinerari literari autoguiat que recull la presència de Federico García Lorca a la ciutat de Figueres. Els sis són alumnes de l'Institut Ramon Muntaner que, per les seves notables qualitats acadèmiques i personals, han participat en un treball, coordinat pels professors Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño, que ha permès editar un llibre, gràcies al suport de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent (Universitat de Girona, Diputació de Girona i Ajuntaments de Figueres i Castelló d'Empúries).

Per presentar aquest material inèdit, tant la data com el lloc han estat significatius. El 23 de gener, quan es complien 30 anys de la mort de Salvador Dalí, gran amic de Lorca, en el Teatre-Museu Dalí. Plovia aquest vespre i, sota el paraigües de la cúpula geodèsica, el públic que va omplir la sala va expressar la seva admiració per la investigació que han fet aquests estudiants d'ESO. Els sis alumnes formen part d'un grup de dotze alumnes de l'Institut Ramon Muntaner amb altes capacitats, que, dues hores a la setmana, surten de classe i es troben per desenvolupar plegats un projecte motivador.

Cadascun dels alumnes va fer una breu oratòria per explicar les passes que han seguit per resseguir la petjada de Federico García Lorca a Figueres. Els van acompanyar els seus professors i, entre el públic, una àmplia representació del claustre de l'Institut Ramon Muntaner, a més d'autoritats, com l'exalcaldessa Marta Felip i l'alcalde Jordi Masquef; la professora Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, i Carles Ayats, president dels Amics dels Museus Dalí, entitat organitzadora de l'acte, entre molts altres.