Ara fa trenta anys, el 23 de gener de 1989, moria a l'Hospital de Figueres el seu fill més universal, el pintor Salvador Dalí i Domènech. Havia nascut a la ciutat l'11 de maig de 1904, en el mateix carrer on també van veure la llum per primer cop Narcís Monturiol i Carles Fages de Climent. També hi va tenir farmàcia Alexandre Deulofeu.

Per recordar el mestre del surrealisme, l'Ajuntament de Figueres porta a terme, aquest dimecres, una ofrena floral a la tomba de l'artista, situada sota la cúpula del seu Teatre Museu. Els actes d'aniversari tindrà continuïtat, a la tarda, en aquest mateix escenari, amb la presentació de l'Itinerari literari sobre la presència de Federico Garcia Lorca a la ciutat, fruit del projecte docent d'un grup d'alumnes de l'Institut Ramon Muntaner. El treball ha estat editat per la Càtedra Anglada-Fages i la presentació l'organitza l'associació Amics dels Museus Dalí. L'acte comença a dos quarts de vuit del vespre.

També aquest dimecres, el Cine Club Diòptria projecta l'assaig fílmic Concèncrit. Poble petit, infern gegant de l'artista empordanès Jordi Mitjà. La sessió té lloc a la sala de La Cate, a partir de dos quarts de nou del vespre. El darrer capítol d'aquest treball està dedicat a Salvador Dalí.

Un geni universal

Salvador Dalí és, des de molt abans de la seva mort, una referència obligada a la història universal de l'art i amb aportacions destacades en l'aspecte literari. Trenta anys després d'aquell 23 de gener de 1989, la seva obra mou milions d'euros. La defunció de Dalí va generar una expectació mundial. «Adéu Mestre!», va ser el títol de l'edició especial que li va dedicar el Setmanari de l'Alt EMPORDÀAdéu Mestre!».

Poc abans de les onze del matí d'aquell dia, el director de l'Hospital Comarcal, Carles Ponsatí, anunciava la seva mort. La capella ardent es va instal·lar a Torre Galatea i el funeral es va oficiar a la parròquia de Sant Pere on havia estat batejat. El cadàver de l'artista va ser embalsamat i vestit amb una túnica beix amb la "D" daliniana.

La darrera voluntat de l'artista expressada per l'alcalde de Figueres, Marià Lorca, «ha estat la de reposar per sempre sota de la cúpula del Teatre-Museu que ell mateix va impulsar per tal que gran part del seu patrimoni artístic i la seva obra restés a la ciutat que l'ha vist néixer, viure i morir. D'aquesta manera i per més glòria de l'univers dalinià que ell va anar teixint al llarg de la seva vida, Dalí i el seu Teatre-Museu quedaran units en el temps».

Des de llavors el museu ha rebut milions de visitants que arriben d'arreu del món i fan llargues cues per observar l'obra de l'artista. El Teatre Museu de Figueres, el Castell de Púbol a La Pera i la Casa de Portlligat a Cadaqués conformen el triangle dalinià. Figueres espera obrir també la casa on va néixer Dalí.

Un 2018 amb 1,3 milions de visitants

Els museus que configuren el Triangle Dalinià de Figueres, Portlligat i Púbol, van tancar el 2018 amb una baixada del 7,5% en nombre de visitants. Tot i aquesta caiguda, les persones que han comprat entrada en alguns dels centres se situa per sobre dels 1,3 milions. A l'hora de fer balanç de l'exercici, des de la Fundació Gala-Salvador Dalí han valorat de manera "molt positiva" aquestes xifres, especialment les que es van registrar en l'últim trimestre, i que va ser un 5% superior al mateix període de l'any passat. Els responsables dels museus Dalí celebren que els tres últims mesos han ajudat a una recuperació de visitants que s'ha vist reflectida en el segon semestre del 2018. Entre els visitants que han augmentat durant el 2018 hi ha britànics i nord-americans i, entre els que han disminuït, destaquen espanyols, russos i italians.

{C}

El Museu Dalí fa realitat "un somni" del geni amb una exposició amb una obra de Rafael

El Museu Dalí fa realitat "un somni" del geni amb una exposició amb una obra de Rafael

Com és habitual el Museu Dalí de Figueres ha estat l'espai més visitat amb més d'1,1 milions de vistants. El Castell de Púbolen va rebre més de 78.000 persones interessades en l'obra de Dalí i la casa de Portlligat més de 150.000. Durant l'any 2018, la Fundació Dalí ha apostat per exposicions temporals pròpies i altres coorganitzades. Entre elles s'ha pogut veure: Salvador Dalí, aprenent de pintor; Salvador Dalí. Robert Whitaker, 1967-1972; i Dalí-Rafael, Un somieig prolongat.

Al Castell Gala Dalí s'ha programat Elles fotografien Dalí. A Barcelona, l'exposició Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol coorganitzada amb el MNAC va rebre 142.600 visitants. En el marc internacional destaca Nàpols on es va poder exposar Io Dalí, i que es va tancar amb més de 30.000 visitants, una mostra que encara es pot veure a Catània.