L'Ajuntament de Figueres i la Fundació Gala-Salvador Dalí han commemorat aquest dimecres el 30è aniversari de la mort del geni amb una ofrena floral a la cripta del museu. Durant l'acte, l'alcalde, Jordi Masquef, ha assegurat el pintor va exercir sempre" d'ambaixador" de la ciutat allà on anava i que el "deure" de l'Ajuntament és reivindicar la seva figura. Mostra d'això, ha dit, és la imminent adjudicació i inici de les obres de reforma i rehabilitació de la casa natal del geni empordanès. "Tots pensem que Dalí estimava Figueres i hi ha d'haver una reciprocitat fent que la ciutat respiri Dalí pels quatre costats", ha insistit. La casa natal ha de representar, juntament amb el Museu Dalí i segons Masquef, un "un eix vertebrador" entorn de la seva figura.

Salvador Dalí va morir a l'hospital de Figueres el 23 de gener del 1989. Trenta anys després d'aquella data assenyalada als calendaris, l'Ajuntament de la seva ciutat natal, juntament amb la fundació que gestiona el seu llegat, li han volgut retre homenatge amb una ofrena floral a la tomba. L'ofrena es produeix poc més d'un any després de la polèmica exhumació que es va fer del cos (el juliol de 2017) arran de la denúncia presentada per Pilar Abel, que assegurava ser la seva filla.

L'alcalde, Jordi Masquef, ha assegurat que es tracta d'un acte "carregat de simbolisme" per mostrar "l'enorme gratitud i admiració" que Figueres té per Dalí. "Era una persona que reivindicava Figueres allà on anava i exercia d'ambaixador", ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que va deixar un "llegat immens" a la ciutat, que està "més viu que mai" gràcies a la tasca de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Masquef ha dit que la seva voluntat és crear més sinèrgies amb la Fundació i ha insistit que l'Ajuntament té la mirada posada en la rehabilitació de la casa on va néixer el geni del surrealisme.

"Un exemple de la potenciació de la seva figura és l'imminent inici les obres i obertura de la casa natal que, juntament amb el museu, han de constituir un eix vertebrador a l'entorn del relat de Figueres com a ciutat del pintor empordanès", ha insistit. "Dalí és el màxim actiu que té la ciutat", ha afegit.