El poble d'Espolla ha exercit, aquest diumenge, de capital de l'oli de l'Empordà amb la celebració de la seva tradicional Fira dedicada al preuat líquid gastronòmic. L'esdeveniment ha aplegat productors i trulls d'arreu de la comarca i ha atret un nombrós públic dels dos costats de l'Albera. Totes les activitats han gaudit d'una notable participació, segons ha informat l'Ajuntament que presideix l'alcalde Carles Lagresa. "Ha vingut molta gent, amb una notable presència de visitants francesos", expliquen els organitzadors.

L'Oli nou ha estat el convidat especial de la Fira però també hi ha hagut parades amb altres productes artesanals i activitats complementàries com la visita als monuments megalístics de l'Albera, el concurs de llançament de pinyol, castells i un photocall, a més de xerrades tècniques.

La producció ha baixat

El clima sec i amb poques pluges de l'estiu passat han fet caure la producció d'Oli de l'Empordà aquesta temporada. En concret, aquest any la DOP calculava que tancaria l'any amb un total de 300.000 litres, el que suposa un 25% menys que l'any passat. De fet, el 2017 va ser un "bon any" pel que fa a nombre de litres malgrat que també va ser més sec que altres collites.

Des de la DOP, però, posen l'accent en la "bona qualitat" de l'oli d'aquesta campanya i també la "bona acollida" que ha tingut el producte entre els consumidors que cada vegada més aposten per un producte de quilòmetre zero. El president de la denominació d'origen Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, destaca que la qualitat és "extraordinària" perquè l'oliva és més madura.

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals l'Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.