El Consorci de l'Alta Garrotxa està realitzant una diagnosi sobre els valors naturals de la Reserva Natural de la Muga, centrada principalment en un dels trams més freqüentats, entre Albanyà i el pont del Bertran. D'acord amb la presentació del treball, el sector del riu Muga en el seu tram des del poble d'Albanyà fins al pont del Beltran és un espai fluvial que atrau cada vegada més gent i més activitats de lleure i d'aventura.

Els coneixedors del terreny el defineixen com un espai fluvial de gran bellesa i fàcil accessibilitat, i amb salts, engorjats i parets rocoses que el fan especialment atractiu des del punt de vista esportiu. Aquests elements, alhora, han provocat que aquesta zona hagi esdevingut un pol d'atracció de visitants, banyistes i empreses d'aventura, dedicades al trekking aquàtic i l'escalada. Segons les primeres anàlisis de la diagnosi, «tota aquesta activitat ha provocat, en els darrers anys, l'augment de l'afluència de gent i, en conseqüència, una sobrefreqüentació del sector, especialment els dies àlgids del període estival».

En aquest marc, el Consorci de l'Alta Garrotxa, en col·laboració amb agents implicats, com és el cas de l'Ajuntament d'Albanyà, les empreses d'aventura i els gestors del Càmping Bassegoda Park, ha realitzat l'estudi sobre els valors naturals de la Reserva Natural Parcial, amb la voluntat de compatibilitzar les activitats socioeconòmiques, principalment turístiques i esportives, amb la protecció del medi.

La vulnerabilitat de l'hàbitat

La vulnerabilitat de l'hàbitat

L'estudi ha de permetre, segons els responsables del Consorci de l'Alta Garrotxa, «determinar la vulnerabilitat de l'hàbitat aquàtic per trams». En el marc de la mateixa diagnosi, també es planteja «una proposta d'ordenació d'activitats aquàtiques, que ha de permetre fer efectiva aquesta compatibilització i garantir, així, un marc legal per a la seva realització».

Els resultats d'aquesta diagnosi és previst que es puguin incorporar en la documentació de base del Pla de protecció de l'Alta Garrotxa, del qual s'està ultimant la seva redacció.