David Bahí Serra està a punt de complir dotze anys com a alcalde de Santa Llogaia d'Àlguema. Nascut el 1970, professionalment es dedica al negoci familiar del sector agrícola, feina que compagina amb la gestió municipal. Independent pel PDeCAT, assegura que no se sent polític, però que li agrada estar al servei del seu municipi.

L'Ajuntament de Santa Llogaia ha tancat el 2018 amb els deures fets?

Pot quedar alguna pinzellada però, bàsicament, tot el que teníem previst fer està acabat.

Què en pot destacar?

Hem acabat l'obra de la carretera que va de Santa Llogaia fins a les Forques de Vilafant. Hem fet nou el vial i una rotonda. Hem arranjat voreres i arreglat diferents carrers del poble. Hem acabat d'arreglar l'església, que és un dels pocs monuments històrics que tenim. Allò que ens falta ara per acabar és l'entorn de l'ajuntament. De fet, a principi d'aquest mes sortirà a subhasta pública i calculem que al febrer podrem començar les obres.

Com volen que siguin els car­rers de Santa Llogaia?

Des que vam entrar a l'Ajuntament hem intentat fer obres al poble seguint una estètica bastant homogènia, tant en carrers com en voreres. També ens hem preocupat bastant per crear zones verdes i plantar arbrat. La rotonda nova s'ha fet en aquesta mateixa línia. I ben aviat, ara a principi d'any, podrem començar a adequar la via verda al costat de la riera d'Àlguema.

En què consistirà aquest projecte?

A nosaltres ens sembla que serà un projecte molt maco. Serà una via verda municipal, un passeig natural agradable. La idea de l'Ajuntament és potenciar la vegetació de la riera i tot el seu entorn natural. Ho farem en diferents fases, al llarg de poc més d'un quilòmetre, des de la resclosa fins a la carretera que va al club de tenis. La idea és poder fer un circuit circular, que passarà per la via verda i per altres vials del poble.

Té avantatges que el poble estigui tan a prop de la capital de l'Alt Empordà?

L'avantatge és que anar a Figueres és un moment, però per a aquells que hi anem de fora també és un problema perquè el trànsit és un caos. Jo soc més partidari que la circulació sigui més fluida. Crec que és més fàcil circular per altres ciutats de les mateixes característiques de Figueres. Però és la meva opinió. El que és important és que el nostre poble té molt bon accés a Figueres, i també a Vilamalla, a Vilafant i a l'autopista.

Creix el nombre d'habitants de Santa Llogaia?

No, tenim una població estancada entre 330 i 340 habitants. Bàsicament, no tenim parcel·les per créixer urbanísticament en nombre d'habitatges ni per fer urbanitzacions. Podríem desenvolupar alguna zona del poble per poder-lo urbanitzar, però no ho tenim preparat.

De què depèn?

Dependria si creixés la demanda i també de la disposició per part dels propietaris dels terrenys per tirar aquest projecte endavant.

Com defineix la piràmide de població?

El gruix el forma més aviat la gent gran.

Com va repercutir en el poble que s'hagués de clausurar l'escola?

En un primer moment, va ser com rebre un cop. Però crec que, en certa manera, el municipi hi ha sortit guanyant. Per una part, vam perdre una activitat que era important però, per altra part, l'escola es portava d'una manera que, potser, la millor solució va ser tancar-la. Ens trobàvem que la gran majoria dels alumnes no eren nens del poble. El fet d'haver-hi més nens de fora creava un cert malestar entre les famílies. Sap greu perdre una escola, però es va trobar una solució que beneficiava el municipi. Les famílies de Santa Llogaia porten els nens a l'escola a Vilafant i n'estan contents.

L'edifici que acollia l'escola té algun altre ús, ara mateix?

De moment, no. Tampoc sabem què hi farem, encara, però sí que sabem que alguna cosa hi farem. Hi estem pensant, però no està decidit. No descartem que, si hi hagués prou nens al poble, pogués tornar a ser una escola. Però també s'ha pensat en què els usos podrien estar relacionats amb els serveis, ja sigui per a activitats socials o culturals, perquè la gent del poble hi pugui trobar el què.

Dona beneficis al municipi el fet que la subestació elèctrica de la MAT estigui instal·lada dins el terme municipal?

No dona cap benefici. És una instal·lació d'interès general, que s'havia de fer i es va triar Santa Llogaia per fer-ho. No és una empresa privada, sinó que és un equipament de l'Estat, i no paga ni permisos d'obres ni IBI ni cap altre impost o retribució a l'Ajuntament. De tota manera, quan es va començar a fer la subestació vam aconseguir que Red Eléctrica ens fes un pagament econòmic únic a l'Ajuntament, per poder-lo invertir en obres o en millores per al municipi.

Es presentarà de nou com a candidat a l'alcaldia en les eleccions municipals del pròxim mes de maig?

No em presento a la reelecció. Ja ho tinc decidit. Tinc clar que no tinc intenció de presentar-me, però no és perquè no vulgui continuar en el càrrec, és perquè ja hauré complert tres mandats. Un municipi, per estar viu, necessita canvis, una nova empenta, noves idees i noves maneres de fer.

Ha pensat en el seu relleu?

M'agradaria que fos una persona jove del poble. De moment s'hi està treballant. Hi ha alguna persona que podria ser candidata, però encara no hi ha res definit.

Quin és el seu tarannà com a alcalde?

Allò que sempre m'ha agradat ha estat escoltar el que em diu la gent. És importantíssim això. La gent et fa anar cap a un cantó o cap a l'altre, i l'has d'escoltar, t'hi has d'implicar.