Després d'uns anys d'increment sostingut de la demanda, el Centre de Distribució d'Aliments (CDA), que gestiona Càritas, ha atès durant l'any passat un percentatge inferior al 2017 amb una consegüent baixada en l'entrega directa d'aliments. Les dades de la memòria del 2017 recullen que, al CDA de Figueres, s'ha atès un total de 1.711 famílies (5.050 persones beneficiades) mentre que aquest 2018, la regidora de Serveis Socials, Dolors Pujol, ha assenyalat -tot esperant tenir les xifres definitives-, que hi ha hagut una baixada del voltant del 20% en el nombre de famílies ateses, sense que s'hagi desatès ningú: «Des de Serveis Socials de l'Ajuntament, es manté la mateixa línia, però intentem que les persones aconsegueixin una autonomia econòmica i aquest darrer any ja hi ha hagut gent que ha començat a surar una mica, després d'uns anys molt durs i complicats en què la pobresa s'havia cronificat entre la població».

Alguns factors que han propiciat la davallada del servei és, segons Pujol, «que algunes persones han aconseguit feina i que s'ha millorat la Renda Garantida ampliant-se els ingressos d'alguns usuaris que ja no necessitin tant l'ajuda d'aliments. Cal recordar que són ajuts que es donen a persones que passen un mal moment i viuen en una situació extrema, però aquest ajut ha de rodar i la situació ideal és que la gent pugui abandonar la situació de vulnerabilitat».

Segons la memòria del 2017, més del 98% de les famílies ateses han estat derivades pels Serveis Socials d'Atenció Primària del territori, que són qui decideixen qui necessita l'ajut d'aliments. La resta, poc menys d'un 2%, han estat derivats per Creu Roja o pels Serveis d'Acollida de Càritas locals: «Atenem les persones que no estan empadronades i aquelles que estan de pas», explica Nela Morillo, tècnica del CDA de Figueres.

Un servei dignificat

La baixada en el nombre d'usuaris ha comportat que el CDA s'adapti a la situació, reduint el seu horari d'atenció al públic. Continua obert de dilluns a divendres, al matí, però ha passat d'obrir dues tardes a obrir-ne una, la de dijous. Paral·lelament i gràcies al trasllat al nou local, situat al carrer Escoles, el CDA ha aconseguit dignificar l'entrega dels aliments a les famílies en situació de necessitat. Es tracta d'un local ampli i modern, cedit per l'Ajuntament que, des de la seva posada en funcionament el març de l'any passat, ha doblat l'espai d'emmagatzematge i ha permès millorar l'atenció als usuaris.

Morillo recalca que la importància del projecte del CDA té dues prioritats importants: la inserció laboral i la formació. Ara dues persones es beneficien del programa d'inserció - desenvolupant les funcions d'encarregat/da de botiga i/o mosso de magatzem, complementant l'equip de voluntaris del projecte. Aquest voluntariat esdevé un element indispensable per a la viabilitat i continuïtat de CDA a més de donar-li un important valor social afegit. A Figueres, durant el 2018, han col·laborat un total de 34 persones voluntàries.

L'altre eix principal és la formació que, en el marc del pla de treball individualitzat de cada persona atesa, s'ofereix des del projecte CDA. Aquests espais formatius, que es fan en format de tallers, permeten treballar la corresponsabilització de les persones ateses. A través de la seva participació, adquireixen hàbits de consum responsable, a fi d'optimitzar els recursos econòmics dels quals disposen. A Figueres, durant el 2017 dins l'apartat de formació, s'han ofert un total de 4 tallers formatius i 2 càpsules formatives, de temàtica relacionada amb l'alimentació saludable, la salut i la cura familiar, a càrrec dels tècnics del CDA. «Aquest any 2018 s'ha fet un pas endavant i s'han obert els tallers a la població en general». Primer es van impartir cursos destinats als usuaris del CDA i a finals d'any es va incloure al catàleg de cursos del centre cívic de la Marca de l'Ham un taller sobre alimentació saludable, amb els títols Menús saludables a 1, 2 i 3 euros, per donar estratègies per estalviar en el consum. «L'objectiu és fer accessible les formacions a tothom i fomentar la integració dels participants del CDA amb la resta de la població». A partir d'aquesta setmana, s'aplica una nova estratègia formativa, i els mateixos usuaris es convertiran en formadors.

Nela Morillo: Tècnica del centre de distribució d'aliments (CDA) de Càritas

«Estem abandonant el model assistencial per tractar l'altra persona de manera horitzontal»

Quins canvis s'han produït arran de l'obertura del nou CDA?

El nou local, situat al carrer Escoles, és més ampli, disposa d'un magatzem més gran, que queda resguardat, i, a l'hora de donar el producte, hem aconseguit oferir un servei més digne respecte a l'anterior local. A l'antic CDA, l'usuari per obtenir el menjar seguia un circuit marcat i els voluntaris l'ajudaven de manera assistencial. Ara la gent entra i va on vol, com en un súper, el voluntari és com un dependent de botiga. El que es pretén és confiar en la persona que ve a buscar l'aliment, abandonar aquest model de donar el menjar a l'altra persona perquè està en una situació vulnerable. Els voluntaris ja estan canviant el xip tractant l'altra persona de manera horitzontal.

Quin és el futur dels CDA?

De fet s'està parlant de la possibilitat, encara complicada, d'eliminar directament els CDA i fomentar el que per exemple Càritas Barcelona i altres entitats fan i que consisteix en el fet que els usuaris poden anar al supermercat i agafar el que vulguin, a través d'unes targetes socials. Hi ha d'haver una supervisió al darrere, perquè l'alimentació que anem a buscar al supermercat, i aquí ens podem incloure tots, no és del tot saludable.