El ple de l'Ajuntament de Figueres ha aprovat, aquest dijous, assumir totes les competències d'inspecció i sanció dels establiments oberts al públic, espectacles i activitats recreatives sotmesos a llicències municipals, tirant enrere així un acord plenari del 2017 que havia demanat que la gestió fos conjunta amb la Generalitat de Catalunya.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Figueres vol afrontar directament la lluita contra l'incivisme i les activitats il·lícites que es produeixen en diversos establiments privats de la ciutat.

La proposta s'ha aprovat amb una majoria de divuit vots a favor, tres abstencions i cap vot en contra. Durant el debat del dictamen, Héctor Amelló (Ciutadans) ha recordat que "aquesta és la tercera vegada que el tema arriba al ple. Fa temps que ho hem demanat. a Generalitat no ha tingut massa pressa a respondre". per Amelló "és necessari poder sancionar tots els locals que no respectin les normatives".

La portaveu del PP, Maria Àngel Olmedo, ha considerat que "aquest tema a qui interessa realment és als figuerencs. Hem sigut sempre molt crítics amb la situació que pateix Figueres. Vostè ­ha dit Olmedo adreçant-se a l'alcalde Masquef- era al costat de l'alcaldessa Felip i mai va fer res per resoldre-ho".

Pere Casellas, en representació del grup socialista, considera que "amb el pla de xoc mediàtic que ens proposen" es posa en evidència "que fan falta aquestes competències. Hi ha una informe d'una TAG del 2009 que ja recomanava assumir aquestes competències". "El deteriorament de la ciutat, en part, és conseqüència de no haver-ho volgut tramitar a temps".

Toni Garcia, per part de la CUP, ha iniciat la seva intervenció afirmant que ara el Govern està "agafant la seguretat com un tema electoral", però ha incidit en el "ple suport a la Guàrdia Urbana per tancar tots els establiments que no compleixin les normatives". També ha afegit que "el problema dels discursos és la criminalització constant d'una part important dels nostres veïns i veïnes. No ens enganyem, només amb aquesta mesura no resoldrem els problemes de la ciutat".

La republicana Agnès Lladó considera que assumir aquesta competència "és necessari, però un tema tan sensible no és per fer-ne electoralisme ni partidisme. Demanaria que fem les coses com les hem de fer. Anem tard, però si tenim la competència, fem-ho. Figueres necessita bastants menys fotos i bastants més fets. Calen polítiques socials des de fa molt de temps. Tots plegats hi tenim una gran responsabilitat".

Òscar Vergés (CExF) ha compartit les argumentacions dels seus companys de Consistori però "no tenir les competències, no vol dir no haver fet res fins ara. A Figueres necessitem totes les competències que calguin, però també hem d'atendre totes les necessitats socials, que no siguin només policials".

L'alcalde Jordi Masquef ha afirmat que la voluntat del Govern municipal és "assumir la competència amb tolerància zero. No volem que l'exerceixi algú que veu les coses des de Girona o Barcelona. Els veritables problemes els veiem nosaltres des de la ciutat de Figueres", en una clara referència a l'abandonament de la iniciativa inicial de compartir les competències amb la Generalitat. El batlle recorda la intenció de contractar "un tècnic i dos zeladors per tenir ulls al carrer" per a potenciar la vigilància el procés de control.

Masquef insisteix que "cal mà dura" contra els problemes de convivència i inseguretat i "que la gent es pugui guanyar la vida en igualtat de condicions".

Petició veïnal del Culubret

Durant la sessió plenària, tots els grups municipals s'han mostrat favorables a acceptar la petició dels veïns del Culubret de constituir una comissió o taula de treball que abordi els problemes del barri. L'alcalde Masquef ha llegit un manifest dels afectats, en l qual afirmen que no volen que "el patiment" que estan passant en temes com el dels talls reiterats de llum, es converteixi "en eina per a cap partit polític". Aquesta volunta s'haurà de reafirmar en un pròxim ple amb un acord que ho ratifiqui.