El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat els treballs per prevenir grans incendis forestals a l'Alt Empordà. En concret, s'han desbrossat 19 hectàrees que permetran protegir de possibles grans focs una superfície potencial de 29.000 hectàrees de l'Albera, el coll del Pertús i el Cap de Creus. L'actuació s'ha fet en un punt estratègic, el Mas de la Comtessa de la Jonquera, una zona que històricament ha estat punt d'entrada d'incendis. El projecte, amb un pressupost de 30.000 euros, s'emmarca en el programa transfronterer de Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis (COOPEREM), en el que també participen el Departament d'Interior, la Diputació de Girona, Servei Departamental d'Incedis i Rescat dels Pirineus Orientals, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, L'Oficina Nacional de Boscos i el SIVU- Alberes.

Els treballs van començar a principis de desembre i han consistit en la reducció del combustible forestal d'una superfície de 19 hectàrees per alentir la propagació dels focs. També s'ha millorat un vial estratègic per facilitar-hi l'accés i ampliar la capacitat de treball dels mitjans d'extinció.

La intervenció busca limitar l'abast dels grans incendis quan hi ha tramuntana, que poden afectar potencialment l’Albera i el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús. Aquest, precisament, ha estat històricament un punt d'entrada d'incendis des de la Catalunya del Nord almenys en quatre ocasions (1919, 1945, 1983 i 1986).

Paral·lelament, durant aquest any i el que ve es faran treballs similars en dues zones estratègiques properes. Aquest 2019 s'actuarà al coll del Pertús-Panissars, en una superfície de 43,3 hectàrees, que han de protegir una zona total de 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres en cas d'incendi. En aquesta actuació s'hi invertiran 129.994,83 euros, que també inclouen arreglar un vial i la construcció d'un passallís. El 2020 es farà una altra intervenció al corredor d'infraestructures (AP-7 i N-II), que protegirà una àrea de 26.000 hectàrees més.

El projecte, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d'anticipació conjunta davant el risc d'incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros, el 65% dels qual els aporta la Unió Europea.