La carbonera de Sant Llorenç de la Muga fumeja durant catorze dies seguits, per cremar fins a 35 tones de llenya, 100% d'alzina. El Futbol Club Sant Llorenç de la Muga va comptar el 12 de gener amb un grup de voluntaris del poble i de la carbonera per encendre la pila, en el decurs d'un acte tradicional obert a tots els veïns en què es va brindar amb un vermut. També és tradició no descuidar la carbonera, amb «una vigilància sense aturador», com en diuen els responsables, per tal d'obtenir el carbó artesà d'alzina.

«En aquests dies, quan la Carbonera fumeja a l'entrada del poble, rebem la visita de diferents escoles d'aquí i també de la Catalunya Nord, per tal d'assolir el nostre principal objectiu: recuperar l'ofici oblidat de carboner, que tan important va ser al nostre poble», expliquen els representants del Futbol Club Sant Llorenç de la Muga, i conviden tothom a descobrir aquesta tècnica ancestral per obtenir carbó: «Si teniu curiositat per saber com es fa el carbó, quines eines s'utilitzen o per què fem carbó a Sant Llorenç de la Muga, veniu a visitar la nostra carbonera i estarem encantats de poder explicar el nostre ofici oblidat del mes de gener».

De les 35 tones de llenya d'alzina que es cremen, entre un 15% i un 16% acaben convertits en carbó artesanal, que es vendrà a la Fira de la Mongeta i el Carbó, el primer diumenge de març, i també en supermercats i restaurants. El carbó s'empaqueta en dos formats de sacs, de 3 i de 23 quilos.