Els grups Leader organitzen i participen aquest gener en diferents actes, jornades, visites i reunions per divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial.

Entre les activitats programades destaca la Cúpula Gustum, un projecte que pretén posar en valor el producte agroalimentari local. La cúpula és una estructura de grans dimensions que aquesta setmana s'instal·la en tres escoles de l'Alt Empordà: dilluns, dia 15, ha estat a Escolàpies Figueres; aquest dimarts, a l'Escola Sant Andreu de Borrassà, i dimecres, 16 de gener, a La Salle Figueres.

L'objectiu de Gustum és treballar amb els alumnes la vinculació dels productes agroalimentaris locals amb el paisatge, l'economia, la cultura i les tradicions del territori. Els estudiants poden identificar, gràcies a aquest projecte, qui són els productors i quins són els productes propis del territori.

La Cúpula de Gustum consisteix en un inflable que permet la immersió en una experiència visual de 360 graus per conèixer com, qui i on es produeixen els principals aliments que tenim diàriament a taula, com els làctics, la carn, l'arròs, la fruita i verdura, etc. En concret, la proposta inclou 14 càpsules temàtiques d'aproximadament 5 minuts de duració cadascuna, més una càpsula d'introducció, on s'explica i es posa en situació als visitants.

Gustum forma part d'una proposta educativa que coordina l'Associació Leader de Ponent, amb la col·laboració d'onze Grups d'Acció Local de Catalunya. La proposta va dirigida a professors i estudiants de les escoles que han sol·licitat aquest servei a través dels Centres de Recursos Pedagògics d'ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya). A la comarca altempordanesa, el projecte ha comptat amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

Per aprofundir en la temàtica, s'ofereixen un seguit d'activitats i jocs, en els quals els infants treballen en grup, interpreten taules i mapes, analitzen i reflexionen sobre diverses problemàtiques i interactuen de forma oral en llengua catalana i anglesa. Les activitats estan dissenyades perquè els mestres les puguin dinamitzar fàcilment a partir d'una explicació i d'uns materials que les acompanyen.

El projecte també inclou una guia didàctica amb propostes d'activitats d'aprenentatge per fer dins i fora de l'aula, que es poden utilitzar com a projecte transversal o com a activitats concretes d'aprofundiment.

La gira que fa per les comarques catalanes la Cúpula Gustum va fer una parada, el mes de novembre passat a l'Escola Vallgarriga, de Sant Miquel de Fluvià. El 26 de març pròxim estarà a l'Escola Parc de les Aigües de Figueres i, el dia següent, a l'Escola Josep de Ribot i Olivas de Vilamalla.

Aquest projecte educatiu està dirigit a territoris d'àmbit rural i des d'ADRINOC han volgut destacar que ha tingut molt bona acollida entre els estudiants i els centres educatius de les comarques gironines que formen part del territori que engloba el grup d'acció local.

Veure Galeria

GMv2_fin|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5c3dec55fab46c2a820d0e15|GMv2_fin