11 de gener de 2019
11.01.2019
Roses

Inicien el projecte del nou parc públic a l'emblemàtic Mas de les Figueres, a Roses

L'obra durarà sis mesos i suposarà la incorporació a l'ús públic d'un espai emblemàtic i de gran tradició

11.01.2019 | 16:53
Josep Oriol Martí i Montse Mindan visitant els jardins.

Aquest divendres 11 de gener ha tingut lloc a Roses l'acte de replanteig del projecte del jardí públic del Mas de les Figueres. Aquest acte marca l'imminent inici de les obres, previst per a la propera setmana, que tindran una durada de 6 mesos i que suposaran la incorporació a l'ús públic d'un espai emblemàtic i de gran tradició a Roses, fruit de la donació realitzada pel seu propietari, Josep Oriol Martí.

L'acte ha comptat amb la presència del donant del terreny objecte del nou projecte, Josep Oriol Martí Bagué, que s'ha mostrat molt satisfet de "la preservació en el futur d'aquest espai verd gràcies a la seva destinació com a parc públic, del qual en podrà gaudir a partir d'ara tota la ciutadania i que es mantindrà així lliure d'edificacions, tal i com ha succeït des del segle XVI". L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha volgut reiterar l'agraïment en nom del poble de Roses per aquesta donació i ha remarcat la importància de la mateixa, afirmant que "la incorporació d'aquest espai a un ús públic significa rebre un doble regal: la incorporació d'un parc públic per a la ciutadania dotat d'una qualitat urbana excepcional que oxigenarà el nucli urbà i la façana marítima edificada, alhora que la preservació d'un testimoni singular i únic de la història local de la vila i dels seus assentaments tradicionals".

Els orígens del Mas es remunten segons la documentació conservada al segle XVI, moment en què estava format per un celler i una casa de planta baixa i rebia el nom del Mas Pedró. L'any 1785 es plantaren les figueres que segons sembla provocaren el canvi de denominació. Actualment es troba integrat dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola.

L'espai cedit a favor del municipi és una extensió dels jardins del mas d'una superfície de 2.066 m?2;, superfície que representa un 38,66 % de la total de la finca. El terreny cedit passa a destinar-se a sistema de parc i jardins públics de la població, reforçant així els llocs de trobada existents a la vessant muntanya de l'avinguda de Rhode, com són la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere. Aquesta aportació té un gran valor social, paisatgístic i també urbanístic, ja que servirà de nexe d'unió entre el front de mar i el centre urbà de la vila, a través del carrer Pescadors.

El projecte que s'iniciarà a mitjans de la propera setmana, contempla una acurada distribució d'espais verds i zones d'estada, salvaguardant en tot moment la intimitat i privacitat del mas privat destinat a habitatge.

Un espai "plaça" adaptat a la topografia del terreny, crearà una petita graderia que permetrà la realització d'activitats culturals de petit format a l'aire lliure, mentre que un camí creuarà la finca creant diferents zones d'estada, repòs i mirador, potenciant les visuals cap al mar. S'instal·larà una pèrgola lleugera i d'aspecte natural, per on s'enfilaran els ceps, rosers i buguenvíl·lies, i que dotarà d'ombra el recorregut del nou camí. El projecte contempla també la reserva d'espai per a la construcció del futur equipament sociocultural previst.

Atenent el valor etnològic de la finca, l'extensa superfície destinada a enjardinament combinarà la vegetació autòctona existent i substituirà les espècies no autòctones, com ara els eucaliptus que perjudiquen les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d'aigua, per espècies adaptades al clima mediterrani costaner. A més, es plantaran espècies arbustives aromàtiques mediterrànies i ceps de vinya, que donaran testimoni de l'origen del mas amb el seu celler, posant de manifest l'activitat lligada als usos tradicionals del territori. Es preveu també la plantació de rosers, com a element representatiu de la vila.

Per tal de preservar la imatge unitària del conjunt es preveu mantenir la tanca a l'avinguda de Rhode, de manera que el front de façana principal de la finca es conserva, incorporant-se únicament la porta d'accés als jardins, mentre que en l'accés amb el carrer dels Pescadors, s'instal·larà una tanca combinada amb elements vegetals. L'accés des dels dos carrers es realitzarà amb un portal mòbil integrat a la tanca, que en horari nocturn quedarà tancat a l'accés públic.

Finalment, es dotarà l'espai dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat i es realitzarà la previsió de les escomeses de serveis per al futur equipament públic.

Superfícies:

- Pavimentació sauló zona de vianants: 925,07 m2
- Espai grades: 238,44 m2
- Espai enjardinat arbustives: 103,50 m2
- Espai enjardinat: 790,47 m2
- Tanques: 8,52 m2


L'empresa adjudicatària de les obres ha estat Excavaciones Ampurdan 2000, i el preu total del projecte serà de 209.000 €.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook