Protecció Civil manté l'alerta per fort vent (Ventcat) a l'Empordà i el Pirineu on aquesta nit i matinada han bufat ratxes inferiors a les registrades en el dia d'ahir, però que, en alguns casos, han superat els 100 km/h. És el cas de Portbou on s'ha arribat a un cop màxim de 105 km/h. El vent de component nord seguirà bufant amb força durant les hores diürnes i quan arribi la nit disminuirà la seva intensitat.

Poca gent al carrer i molt abrigada per suportar el fred i el fort vent a l'Empordà. Això és el que es podia veure a primera hora d'aquest matí en poblacions com Roses (Alt Empordà). Un dels termòmetres del municipi registrava quan faltaven pocs minuts per les deu del matí una temperatura poc habitual a la zona: 7 graus. Tot i que el vent ha amainat, encara hi ha mala mar i això ha obligat a un vaixell de grans dimensions a arrecerar-se al port del municipi. "Encara que ja hi estem acostumats, sembla que aquest cop la tramuntana ens ha visitat més freda del que és habitual", assegura un veí del municipi, en Lucilo.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la tramuntana es va incrementar notablement les darreres hores d'ahir, i es pot mantenir amb força. Algunes de les ràfegues més destacades van see els 118 km/h al pantà de Darnius; 107 km/h a Navata i els 89 km/h de Roses. Des de Protecció Civil es demana extremar la precaució sobretot a les zones de costa, i també en la mobilitat.

Durant la tarda i vespre del dia d'ahir sí que hi va haver nombroses afectacions de talls de subministrament elèctric a la comarca de l'Alt Empordà a causa del vent, i que van afectar 8.713 abonats a Roses, 679 a Vilajuïga i 135 a Pedret i Marzà. Hores d'ara ja no queden afectacions.

El telèfon d'Emergències 112 ha rebut fins ara una seixantena de trucades a causa del fort vent, i els Bombers de la Generalitat han hagut de fer algunes actuacions per arbres i cobertes caigudes.

A banda del vent, també es manté en prealerta el pla PROCICAT per fort onatge a l'Alt i Baix Empordà, per la qual cosa s'ha de tenir especial prudència a la façana marítima per la combinació dels dos fenòmens.

En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre's branques i causar danys.

A Lladó el fort vent d'aquesta nit ha fet bolcar, a l'entrada del poble, tot una zona de contenidors de recollida selectiva, malmetent la marquesina que els prtegeix. Els contenidors han anat a parar al camp de darrera i les deixalles han quedat escampades per la via.

Pel que fa a les temperatures, l'arribada de la massa d'aire fred del nord d'Europa ha fet baixar el mercuri dels termòmetres que, juntament amb el vent, fa que la sensació tèrmica sigui encara més acusada.

Segueix la mala mar a l'Empordà

El temporal va deixar ahir onades de més dos metres a diversos punts del litoral gironí. Protecció Civil manté en estat de prealerta el pla per fort onatge a l'Empordà.