Els nuclis urbans de Figueres, Cabanes i Vilabertran estan separats per una carretera de poc més de dos quilòmetres amb un entramat estret, ple de revolts i cunetes plenes d'aigua. Aquest traçat resulta molt perillós pels cotxes que hi circulen, i els ensurts i accidents són molt habituals en aquella zona. Malgrat haver dissenyat diversos projectes d'adequació de la C-252 que connecta l'Aigüeta amb Vilabertran, i que és de titularitat de la Generalitat, aquesta via segueix sent «la gran oblidada», segons explica l'alcalde de Vilabertran, Martí Armadà.

«No hi ha setmana en què no hi hagi cap ensurt en aquesta carretera», diu Armadà. O els conductors cauen a la cuneta plena d'aigua amb el cotxe, i la grua els ha de venir a rescatar; o bé es veuen les roderes del cotxe, indici que ha passat alguna cosa. «Tenim moltes queixes de veïns de l'Aigüeta -terme municipal de Cabanes- perquè falta seguretat i enllumenat. A més, quan plou es fan moltes basses i s'esquitxa la gent que passa», explica l'alcalde de Cabanes, Àlex Hernández.

L'adequació d'aquesta C-252 ajudaria a reduir el perill que genera passar-hi, i asseguraria una connexió segura i còmoda amb Figueres pels veïns de Vilabertran, Cabanes i pobles de més amunt com Sant Climent o Peralada.

Primer projecte l'any 2003-2004

El primer projecte de reformulació de la carretera es va fer el 2003 i 2004, durant el mandat anterior a Armadà. Coincidint amb Joaquim Nadal com a conseller, des de política territorial de Barcelona s'estudià un projecte per arreglar el tram de Figueres a Peralada. L'estudi inicial preveia diverses etapes, però finalment només se'n van executar dues: el tram del pont de la Muga en direcció a Peralada, i el carrer Tapis de Figueres fins a la rotonda de l'Aigüeta.

La falta d'execució total del pla inicial va deixar tres punts vulnerables, a la calçada: el tram de l'Aigüeta fins a Vilabertran, el que va de Vilabertran fins al pont de la Muga, i del pont de la Muga fins a Peralada. El Departament de Ter­ritori i Sostenibilitat de la Generalitat va anar posposant la reforma d'aquests tres trams amb el pretext que suposava una partida pressupostària massa gran.

Ja com a alcalde, l'any 2008, Armadà decideix reactivar el projecte. Després de diverses reunions amb Jordi Follia, el director general de Carreteres d'aquell moment, decideixen segmentar el projecte i estudiar només el tram més conflictiu: el que anava de la rotonda de l'Aigüeta fins a la de la creu vella de Vilabertran. El pressupost que es va posar sobre la taula en aquell moment rondava entre els 6 i 7 milions d'euros. «Com a alcalde, el que m'interessava més era aquest tram perquè és la part del projecte que beneficiaria directament el poble, i també per qüestions de rendiment social. Aquest és el tram de carretera més concorregut, ja que no tothom continua per la carretera que segueix cap a Cabanes», explica l'alcalde de Vilabertran.

Fa dotze anys, al poble es pensaven que havien trobat la solució als seus problemes. Ara bé, en voler executar el projecte dos anys més tard, es trobaven en plena crisi econòmica, una època en què Santi Vila era conseller i en la qual no s'invertia pràcticament cap partida en qüestió d'obra pública i política territorial. Això va fer que el projecte executiu de voltants del 2000 tornés a quedar obsolet i desfasat.

El nou impuls de la reformulació de la carretera va arribar entre la tardor i l'hivern del 2017. Es van dur a terme dues reunions de treball amb responsables tècnics de la Generalitat per readaptar el projecte a la realitat actual del ter­ritori. El projecte que en va sortir proposava l'adequació dels 2,5 quilòmetres de la C-252 eliminant-ne els revolts i amb les adequacions pluvials a les cunetes. El projecte afegeix dues esmenes: la creació d'una rotonda a la zona coneguda com a quatre camins, i una marquesina per a l'autobús a la rotonda de la creu Vella.

Actualment, després d'un any de les reunions, els ajuntaments de Vilabertran i Cabanes no tenen constància del punt en què està el projecte, de si es té pressupost o termini previst. Tot i això, les queixes per la falta d'actuació en aquesta via mai han cessat. «N'estem molt farts. Fa anys que hauria d'estar solucionat, però el projecte mai avança», expliquen des de Cabanes, una opinió compartida amb Vilabertran.