Diferents generacions de figuerencs han vist sempre els mateixos Reis de l’Orient. I és que per Francesc Torres, Hernán Cortés i Alfons Gumbau aquest ha estat, sens dubte, un paper que els ha marcat. Durant 37, 29 i 27 anys, respectivament, ha format part de les seves vides cada 5 de gener. Enguany passen el relleu a uns nous Reis i es converteixen així, i amb tot l’honor, en Reis emèrits.

Els tres van arribar al càrrec per vincles familiars. El pare de Francesc Torres va fer de Rei Baltasar trenta anys. Quan va plegar va deixar el testimoni, amb el beneplàcit de l’Ajuntament, als seus dos fills -Salvador i Francesc-, que ja feien de patge amb ell. Hernán Cortés també va fer de patge uns dotze anys fins que va prendre el relleu al seu oncle Jaume Planas. «Ell va abdicar i jo era el nebot gran», somriu. En el cas de Gumbau, ja havia fet de Rei pel Casino Menestral amb només 14 anys. Ja es va implicar amb la cavalcada a través del locutor Lluís Vega fent, i després llegint, el discurs dels Reis. Quan els va arribar el torn de jubilar-se, l’hi van proposar a ell.

Allò que tenen en comú tots tres és la passió i naturalitat amb la qual representen els seus personatges. També haver assumit, tots aquests anys, aquesta responsabilitat. «De petit veia la cavalcada i després ha estat tota la meva vida, una vivència única que et marca», admet Cortés recordant quan, molts anys després de la cavalcada, també anaven a voltar tot visitant infants a casa. Ara en guarden un record inesborrable.

Per fer el paper es preparaven a consciència. Dies abans ja portaven a arreglar els guants, les barbes, algunes heretades d’anteriors Reis, i el maquillatge. Val a dir que ho feien tot ells i que, fins i tot, els maquilladors de TV3 els van elogiar. El Rei Baltasar, per exemple, ho feia seguint la tècnica heretada del pare, a base de tap de suro cremat amb una espelma i xucat amb cervesa per fer una capa que s’adhereix a la pell. Complementant hi havia el vestuari meravellós fet a mida per Anna Maria Padilla i sempre amb voluntat multicultural: el Rei Melcior com a rei europeu; el Rei Gaspar, més oriental, i el Rei Baltasar, més africà.

Tots tres també han estat testimoni d’excepció de l’evolució de la cavalcada que ha passat de car­rosses fetes amb quatre fustes «a un espectacle immens». «Encara recordo quan sortien bandes militars, tot era molt senzill», diu Gumbau. Discrepen d’aquells que «veuen la calvalcada com un Carnaval». Tot i que per a ells és «una gran obra de teatre» que es prenen molt seriosament. Gumbau, l’únic vinculat al món teatral, explica que «feia el personatge i era el primer que me’l creia per poder-ho transmetre». Davant seu, milers d’ulls, tant infantils com d’adults, els observaven.

Enguany veuran la cavalcada sencera, des de baix, i asseguren que ja en tenen ganes. Els acompanyaran les seves famílies. Tor­res reconeix, però, que «serà un dia tou per a mi», tot i que afegeix que qualsevol figuerenc o figuerenca té el dret a representar el personatge. Malgrat tot, apunta que «ho ha de fer amb sentiment, saber què representa per tota la mainada». «Tu els hi has de tornar tota aquella il·lusió amb la qual et miren», i afegeixen que caldria defugir les crítiques. «És una festa únicament per a la mainada, per ells és tot sentiment», conclouen.