El Ministeri d'Hisenda ingressarà al voltant de 24 milions d'euros en el Sorteig del Nen (Lotería del Niño) que es celebra el Dia de Reis, després de guanyar gairebé 189 milions d'euros en la Loteria de Nadal, segons els càlculs dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha ).

De les dades també es desprèn que la recaptació caurà 5,5 milions com a conseqüència de la pujada del mínim exempt de tributació des dels 2.500 euros en el sorteig de l'any passat fins als 20.000 euros en els sortejos de 2019.

Els tècnics assenyalen que el sorteig del Nen només grava els tres primers premis, que ascendeixen fins als 200.000, els 75.000 i els 25.000 euros, respectivament, i recorden que aquest sorteig extraordinari repartirà, en total, 700 milions d'euros, d'acord amb els dades facilitades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE).

Així mateix, Gestha adverteix que els agraciats que comparteixin un premi superior als 20.000 euros hauran de pagar a Hisenda el 20% de la seva participació, malgrat que aquesta sigui inferior a aquesta xifra, ja que el gravamen s'exigeix ??al desè premiat, sent indiferent com i quant estigui participat.

Desviaments de dècims en el Sorteig del Nen

Desviaments de dècims en el Sorteig del NenD'altra banda, els tècnics demanen que els premis de loteries que guanyin les empreses tributin, com a mínim, igual que els dels particulars, ja que s'ha detectat un creixement "espectacular" en els premis de loteries que recauen en societats, alguna cosa " inexplicable "en el sistema productiu, les pèrdues més no són deduïbles.

En aquest sentit, els tècnics d'Hisenda sospiten que algunes empreses estan blanquejant l'evasió fiscal amb dècims premiats. A més, han detectat un avantatge fiscal en les companyies amb números vermells, en què el premi compensa pèrdues i els permet obtenir la devolució del gravamen de loteries, de manera que al final no tributen res.

D'aquesta manera, el blanqueig de capitals "els surt gratis", ja que l'import de la comissió per la compra d'un dècim premiat és finalment retornat per Hisenda, explica Gestha. En concret, dels 372.700.000 que va recaptar l'Agència Tributària amb el gravamen sobre premis de loteries fins a octubre de 2018, uns 11,7 milions van procedir del dels premis cobrats per societats.

Finalment, Gestha aclareix que la seva proposta d'equiparar la tributació dels premis en l'IRPF i en l'Impost sobre Societats no minvaria la recaptació de les arques públiques en el gravamen de Loteries, ja que aquest 20% és superior a la càrrega real de l'Impost de Societats -el tipus efectiu és el 12,2% del benefici comptabilitzat per les pimes i el 7,3% del benefici dels grans grups empresarials-, a més d'evitar el blanqueig de l'evasió i el parany de les companyies en pèrdues.