Si hi ha un espectacle massiu a tota la comarca, en general, amb la capital Figueres com a exemple per ser la ciutat amb més població, és el de la cavalcada de Reis, que arriba aquest dissabte 5 de gener. Es tracta d'una tradició lligada a la religió, però amb un fort component de teatre popular, que en el cas figuerenc mou entre 18.000 i 25.000 persones, segons fonts de l'Ajuntament. En els darrers quaranta anys, però, el muntatge ha viscut una gran evolució i, més darrerament, un procés «d'adaptació lògic al segle XXI», com diu el regidor Quim Felip. Enguany, els Tres Reis s'estrenen, provinents dels grups teatrals locals, i el Rei Baltasar una persona negra; el Carter Reial serà una Cartera Reial; hi haurà una grada inclusiva a la plaça Catalunya per a infants i persones amb mobilitat reduïda i problemes de visió, i els caramels seran sense gluten.

«Hi havia la necessitat de fer canvis profunds, però ningú volia ferir sensibilitats», reconeixen fonts de l'organització respecte al relleu dels Reis. L'elecció dels nous actors s'ha gestat «fent partícips a totes les entitats teatrals locals» que van proposar, cadascuna, els seus candidats. Això era indispensable, argüeixen, ja que la cavalcada és un muntatge de grans dimensions on participen 145 figurants -a banda dels actors de les companyies- i on els Tres Reis en són protagonistes. Per tant, calien persones preparades per assumir el repte. Cal dir també que enguany s'ha advertit als figurants que els mòbils estan prohibits i se'ls ha atorgat una tasca a cadascun. «L'any passat s'enfocà la cavalcada com una gran obra de teatre i enguany ho seguim fent per crear aquest relat fantàstic», explica Francesc Martinell, membre de Drakònia i director artístic del muntatge. La comitiva dels Reis, que es divideix en seccions, sempre busca la interacció amb el públic. Així, de nou, es podrà veure un mestre de cerimònies que animarà el públic a cantar la cançó dels Tres Reis i també personatges màgics com la fada del bosc. A més, hi haurà nou carrosses.

Els canvis no s'acaben aquí. Hi havia molts fronts oberts que s'han anat tractant, amb la complicitat del Consell d'Infants, com el llançament de caramels. Pels organitzadors, aquests són «un problema de seguretat pública» ja que poden generar accidents quan la gent s'atansa perillosament a recollir-los. «Hi ha pobles on només en llança l'última carrossa», diuen. Un altre tema a debat és, sens dubte, la presència d'animals. Martinell assegura que no se'ls pot tractar «de maltractadors» i que els animals «ajuden a explicar un relat». Per a ell, se n'ha fet un gra massa. De fet, en una carta que va rebre l'Ajuntament l'any passat es deia, erròniament, que els Reis anaven dalt dels dromedaris. «Des de Drakònia treballem amb animals i aquests estan habituats, no pateixen estrès», comenta posant com exemple l'ase que desfila. «És un animal que li encanta el contacte amb humans i que és feliç fent-ho», diu. Tot i això assegura que no hi ha problema que «un veterinari revisi els animals abans» i si els veu estressats els aparti. A l'altra banda, hi ha els detractors. «Sorolls forts, crits i llums els estressen molt», argumenta Ismael Santos d'El Sendero de Lugh. L'avalen diferents informes de protecció dels drets dels animals i del Partit Animalista. Santos posa com a exemple ciutats com Mataró o Terrassa, que ja han manifestat la seva intenció de no utilitzar més animals.

La calvalcada surt a les 7 de la tarda de la Creu de la Mà. El recorregut és el mateix de l'any passat, però es millora la il·luminació del tram de la plaça del Gra, que va quedar molt ombrívol.

Arreu la comarca la tradició omplirà de màgia els carrers, arribant Ses Majestats per terra i mar carregats de regals. Des de Portbou fins a l'Escala, o des d'Albanyà fins a Sant Pere Pescador, els Tres Reis tenen previst passar per totes les cases dels 68 municipis de l'Alt Empordà.