Red Eléctrica estudia soterrar part de la futura línia de 220 kV que unirà la MAT amb la subestació de Juià (Gironès). El delegat de la companyia a Catalunya, José Ignacio Lallana, explica que aquesta és una de les peticions que els hi van fer arribar els cinc ajuntaments afectats, amb qui estan "en contacte permanent" a l'hora de refer el projecte inicial. La nova línia tindrà uns 6 quilòmetres i davant l'oposició del territori, Red Eléctrica ja va anunciar que la faria passar per un traçat ja existent. Ara, Lallana també obre la porta a què tingui "soterraments puntuals". Red Eléctrica vol enllestir el projecte a principis d'aquest any i es fixa començar obres a finals del 2021. Pel què fa a compensacions per als municipis, d'entrada el delegat les descarta, perquè entén que la companyia ja ha fet un "esforç" per integrar el nou traçat de 220 kV.

La nova línia que aixecarà Red Eléctrica tindrà 220 kV i connectarà la subestació de La Farga amb la que Endesa té a Juià. La companyia en justifica la necessitat perquè, a través d'ella, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà molt més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi hagi talls de subministrament.

La nova línia afecta cinc termes municipals: Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Bordils, Celrà i Juià. Inicialment, Red Eléctrica va plantejar fer-la passar per un traçat completament nou. Aquesta estesa tenia 5,6 quilòmetres, una vintena de torres i un cost estimat de construcció d'1,89 milions d'euros (MEUR).

El projecte, però, va topar amb l'oposició frontal del territori. Els ajuntaments van fer pinya contra la línia de 220 kV, va néixer la plataforma opositora 'Salvem la llera del Ter', diversos consistoris i la Diputació van aprovar mocions en contra i l'empresariat gironí (agrupat sota el paraigües del Grup Impuls per Girona) va fer una crida a trobar una solució consensuada amb el territori.

Això va fer que Red Eléctrica decidís refer el projecte inicial i compactar el traçat de la nova línia de 220 kV amb un de ja existent. Ara, però, el delegat de la companyia a Catalunya també ha anunciat que s'està estudiant que part de l'estesa passi subterrània, amb "soterraments puntuals".

José Ignacio Lallana explica que, juntament amb la compactació, aquesta és una de les propostes que se'ls van fer arribar des del territori. "Estem en contacte permanent amb els ajuntaments, per mirar com compatibilitzar les seves propostes amb allò que és viable des del punt de vista tècnic", assegura el delegat de Red Eléctrica.

Les obres, per al 2021

Lallana avança que la previsió de la companyia és poder tenir el projecte refet a principis d'aquest 2019 i just després presentar-lo públicament. "A partir d'aquí, estem parlant d'una tramitació que duraria entre un any i mig i dos anys; per tant, a partir de finals del 2021 podríem iniciar la construcció", explica el delegat, en referència a la nova línia de 220 kV.

Red Eléctrica, però, encara no posa un pressupost damunt la taula. La companyia ja va admetre que el cost inicial d'1,89 MEUR s'encariria, però Lallana diu que caldrà veure quina és "la solució final" abans de posar-hi xifres. "Com que estem en procés de definir-la, encara no podem tancar un pressupost", explica el delegat de la companyia a Catalunya. Sí que allò que no variarà, ja avança, seran els quilòmetres de línia (que es mantindran en uns 5,6).

"Ja és un esforç"

Pel què fa a compensacions als ajuntaments afectats, José Ignacio Lallana d'entrada les descarta. Creu que les modificacions que s'han fet al projecte inicial ja són, per elles mateixes, una compensació cap als municipis.

"Als ajuntaments allò que els interessava era que la nova infraestructura s'integrés al territori", explica el delegat de Red Eléctrica. "I crec que això ja és un esforç per part de tots i, especialment, per part de Red Eléctrica", conclou, en referència a la línia de 220 kV.