El Ple ordinari del passat juliol de Castelló d'Empúries va aprovar definitivament la creació de la comissió del Nomenclàtor i del procediment per a l'assignació de denominacions de vies, espais i equipaments del municipi. La primera reunió d'aquest organisme consultiu ha tingut lloc aquest desembre.

Aquesta comissió està formada per vint-i-una persones sota la presidència de l'alcalde Salvi Güell amb regidors, representants dels grups polítics municipals, així com de tècnics municipals (secretari, arquitecte tècnic, arxivera, gestió territorial i tributària) i diversos representants de la societat civil nomenats per la Junta de Govern Local.

«Aquesta primera reunió ha servit com a presa de contacte entre tots els components de la comissió, que hem procurat que fos paritària. Hem consensuat dues propostes inicials per donar nom a una plaça i a un equipament del municipi, però serà el ple qui haurà d'aprovar-ho», diu Güell.

El Nomenclàtor té com a missió debatre i proposar els noms a car­r­ers i zones que encara no en tenen, esmenar deficiències detectades i també acomplir el mandat del Plenari en què va aprovar canviar els noms dels carrers del municipi que tinguessin a veure amb la monarquia borbònica. I no són dos carrers amagats o discrets. El més antic és el que la vila va dedicar a Alfons XIII, en ple centre del nucli vell, a tocar l'Ajuntament. L'altre és una de les avingudes principals d'Empuriabrava, que porta el nom de Joan Carles I.

Salvi Güell és conscient que aquest és un tema espinós «però cal tirar-lo endavant perquè va ser un acord democràtic pres pel plenari en el seu moment i que volem assumir perquè aquesta gent no ens representa».

L'alcalde també té clar que «un dels grans objectius és vetllar per la presència de noms femenins a la via pública; ara n'hi ha pocs i hem de procurar canviar la tendència».

En el municipi hi ha altres temes que el Nomenclàtor té damunt la taula, com ara la confusió que es genera entre el carrer de la Pabordia, al nucli antic, i el de la Paborderia, a Castelló Nou. També hi ha conflicte amb el carrer dels Capellans, conegut entre els veïns amb el sobrenom del Sabater d'Ordis.