Conèixer les maniobres de suport vital bàsic significa salvar vides. Des del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, i amb el suport d'un equip de professors, la formació en aquesta matèria s'ha estès per tots els centres educatius de la comarca.

Els professors de l'equip de formadors en Suport Vital Bàsic a l'Alt Empordà, Miquel Vilarrasa, Imma Darnés, Xavi Cuadrado i Marta Armengol, ja tenen a punt un nou curs per a docents, que impartiran aquest gener. Ells s'han format com a formadors d'alumnes i alhora com a instructors per formar professorat en matèria de reanimació cardiopulmonar.

Resulta que els quatre coordinadors tenen en comú que són professors d'educació física de Secundària, però el grup de treball està obert a docents de Primària i d'ESO, independement de la seva especialitat.

El curs passat, la formació en Suport Vital Bàsic va arribar a més de 5.000 alumnes, 48 professors i 39 centres de l'Alt Empordà. Miquel Vilarrasa, Imma Darnés, Xavi Cuadrado i Marta Armengol consideren molt important la implicació dels docents en aquest àmbit, perquè com més persones estiguin formades, més vides es podran salvar. «Cal tenir en compte que, a Europa, moren mil persones al dia per aturada cardiopulmonar, i que hi ha deu morts diàries a Catalunya», exposen els professors, que troben que aquest programa formatiu, que empara el Consell Català de Ressuscitació, «està molt ben pensat».

«Transmetem als alumnes que no han de tenir por d'intervenir, si es troben davant d'una persona que està inconscient», expliquen els quatre coordinadors altempordanesos, i hi afegeixen: «Amb tot el que aprenen, els alumnes han d'entendre que és bàsic actuar».

La formació de Suport Vital Bàsic a les escoles i els instituts de la comarca es fa des de P-3 fins a estudis postobligatoris. «A Infantil, els nens saben com ho han de fer per trucar al 112 i, cada curs, van aprenent més coses, fins a convertir-se en ciutadans competents capaços d'intervenir amb immediatesa per evitar una mort sobtada», concreten.

Fa quatre anys que, a iniciativa del Consell Català de Ressuscitació i amb el suport dels Serveis Educatius, es va instaurar a diferents comarques catalanes aquesta iniciativa per a alumnat i professorat. L'Alt Empordà en va ser pionera. Per a les formacions, es disposa d'un material específic: vint ninos de ressuscitació i dos simuladors de desfibril·ladors d'entrenament.