La darrera cimera sobre el Corredor Mediterrani, la fallida multimilionària de TP Ferro i els greus problemes de mobilitat per al transport internacional de mercaderies que suposa el coll d'ampolla del tram fronterer del Pertús, agreujat sovint poer mobilitzacions com la dels Armilles grogues, han obligat la Comissió Europea a moure fitxa abans d'acabar aquest 2018. Aquest divendres a la tarda, és previst que la Comissària de Transports comunitària anunciï l'acord entre els estats francès i espanyol per convertir un dels dos túnels que uneixen l'AVE i el TGV al coll de Panissars en l'eix de la nova variant de la carretera N-II des d'Hostalets de Llers fins a la carretera D900 del Voló.

El belga Thierry Maze, responsable tècnic de les infraestructures de transport per carretera de la Unió Europea, va participar ahir en una reunió de treball a l'Ajuntament de la Jonquera amb els representants del ministeri espanyol de Fomento per explicar-los el pla de reconversió del túnel V1 d'alta velocitat en vial de connexió per carretera entre els dos estats. "Dilluns vam ser al Voló per exposar el mateix plantejament als representants de l'Estat francès. La fallida de la concessionària TP Ferro ens ha permès reordenar el passadís de comunicacions entre els dos països de manera que amb l'ús d'un dels túnels del Pertús mantenim la línia TGV-AVE a l'altre i aprofitem l'espai per a fer un doble corredor de mercaderies per tren i per carretera", ha explicat Maze.

Aquesta proposta arriba dues setmanes després que la nova coordinadora europea del Corredor Mediterrani, Iveta Radivocá, reclamés una major col·laboració entre la Generalitat i el govern espanyol per donar "passes reals" per culminar definitivament aquesta infraestructura. "Si no hi ha voluntat de cooperació per part del govern nacional en cooperació amb el govern regional, Brussel·les no hi pot fer res", va afirmarr Radivocá, que va assistir per primer cop a la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani. Així mateix, Iveta Radivocá es va exclamar pel poc rendiment del Túnel del Pertús i que només hi circulin dos combois al dia i només un 7,5% dels previstos en mercaderies i un 20% dels passatgers. A banda, va reclamar resoldre la connexió en alta velocitat amb França, segons l'agència ACN.

Falta cooperació

La coordinadora europea va comentar que quan hi ha consens i cooperació entre els governs regionals i els agents econòmics i socials, des d'Europa hi ha "llum verda" per donar suport i promoure els projectes. A més, va destacar la necessitat d'obrir a la cooperació a tots els "sectors implicats" en la construcció del corredor. "No podem dir: ho sento tenim vies però no tenim energia, no tenim rutes ni locomotores. És de bojos, és bo pel teatre però no per la vida real. En el teatre seria comèdia, però a la vida real un drama", ha remarcat

Després d'aquest avís, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, van tractar aquest tema en la recent mini cimera del 21-D a Barcelona, set dies abans del 28-D. Segons alguns testimonis de la trobada, Torra va dir aleshores que "semblaria una innocentada que ara que volem el corredor d'Alta Velocitat en tren ens treguin un túnel per fer-hi passar camions com a la cançó de la Trinca".