Aquest divendres 28 de desembre, a les nou del vespre (21 hores), a la sala gran de la Cate, Joan Manuel Soldevilla i Josep Maria Dacosta presentarem una nova edició del «Dia Mundial de l'Orgull Figuerenc», acte en el qual passarem revista dels fets i personatges que han estat protagonistes a la ciutat durant l'any. El bon humor i la música seran el fil conductor de la vetllada que, a més, té entrada gratuïta. La sessió acabarà com és habitual amb el «Visca Figueres!». Tot seguit us n'oferim un tast amb diverses píndoles que permeten relligar els fets i la gent que els han protagonitzat.

1. Bardalet, president

El doctor Narcís Bardalet ha estat notícia enguany per assumir la presidència de la Unió Esportiva Figueres. De fet, ell ja havia estat el metge d'aquest equip de futbol i ha volgut liderar-lo en aquest moment tan especial, d'enyorança dels temps de l'estada a la segona divisió A, d'admiració pels èxits del Girona FC a la Primera Divisió de la Lliga estatal i també per orientar els joves esportistes que en el futbol cal ser com la vida: rigorós en els actes i respectuós amb les persones; de fet, en aquesta afirmació rau l'essència de l'esport.

En la presa del càrrec, el forense Dr. Bardalet, amb el seu gran sentit de l'humor, va manifestar: «Volia saber si el Figueres estava viu, perquè jo, de morts, ja n'he vist molts». Barladet es posa al ter­reny de joc per impulsar, junt amb tot el club, els actes del centenari de la Unió Esportiva, que va ser fundada el 1919.

Bardalet ha publicat enguany l'obra El que m'han ensenyat els morts per entendre millor la vida, amb text a cura de la periodista Tura Soler. N'ha fet diverses presentacions i conferències.

És també protagonista d'un altre acte que està esdevenint una tradició figuerenca: el Dia de Tots Sants amb una conferència sobre la mort, enguany amb l'historiador Albert Testart en què dissertaren sobre la maçoneria i la mort, i amb el complement de la visita guiada al cementiri figuerenc, il·luminat espectacularment per espelmes de Bruno Pérez i amb la participació de la historiadora de l'art Mariona Seguranyes.

2. Solidaritat rosa

El Grup Iris-Associació Afectades de Càncer de Mama ho va aconseguir: reunir 5.000 participants a la Cursa de la Dona i donar 8.000 euros a Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta. Aquesta entitat fa una tasca solidària i imprescindible d'acompanyament i suport a les dones afectades per aquesta malaltia.

La cursa es va celebrar el dia 11 de novembre, data de l'estiuet de Sant Martí, amb un temps esplèndid que feia lluir encara més les samarretes rosades.

La fotògrafa Mònica Quintana va construir la gran escena de la de Cursa de la Dona 2018: dues mares donaven pit a les seves criatures al davant de la sortida de la cursa, per informar que la lactància materna en públic continua essent un tabú i sobretot per a aquelles mares que donen el pit a nens i nenes que ja són grans i, així, reivindica el dret de les dones a fer-ho.

Durant l'hivern s'han pogut veure, en camps de Cabanes i Vilabertran, bales de palla de color rosa i, a l'horitzó i just a l'alba, el Canigó es tenyeix per uns moments de tons rosats. La idea d'embolicar el farratge amb color rosat va néixer fa uns quatre anys a Nova Zelanda per part d'uns fabricants que volien impulsar una iniciativa contra el càncer de mama, a través d'un donatiu a una institució benèfica per cada unitat venuda.

Aquest plàstic rosat comporta un encariment que el sector primari assumeix, ja que mostra la seva solidaritat i, a la vegada, fa més visible l'esforç de produir els aliments que necessitem.

3. Tots a la presó

El Festival Còmic és una de les grans propostes que ofereix la ciutat a locals i visitants. Els seus organitzadors, Agustí Custey -Titín Custey- i Xavier Valentí -Pi-, aposten per Figueres com a «capital del bon humor». D'aquesta manera, ofereixen diversos espectacles, amb registres diferents, en els quals l'humor es reafirma com una relectura intel·ligent de la realitat, amb bon gust i perfecció tècnica.

Ara bé, l'humor també és sensible a les inquietuds de la societat i per aquest motiu el Festival Còmic 2018 va acabar a la presó... al vell centre penitenciari del carrer Sant Pau, per reivindicar la llibertat d'expressió, davant els fets que afectaren el pallasso i regidor Jordi Pesarrodona, el raper Valtònyc, la tuitera Cassandra Vera i l'escriptor Jair Domínguez.

També, les circumstàncies polítiques derivades de l'1 d'octubre de 2017 i la gestió que n'ha fet l'Estat espanyol han comportat l'empresonament preventiu, en espera de judici, de Dolors Bassa al Centre Penitenciari figuerenc.

En l'entorn del recinte s'han realitzat diverses concentracions de protesta contra aquesta decisió judicial i de suport a la Consellera.

4. D'alcaldessa a alcalde

El 2 de juny, es va anunciar que la batllessa Marta Felip seria nomenada Secretària General del Departament d'Empresa i Coneixement, càrrec que va compaginar amb el d'alcaldessa fins a la tardor. Després de cinc mesos de dualitat institucional, el 5 de novembre, Felip va convocar un Ple extraordinari d'urgència per formalitzar la seva renúncia, en el qual els regidors del Consistori havien d'aprovar la seva celebració.

Aquest segon fet no va tenir lloc i el Ple es va haver de suspendre, amb la sorpresa i decepció de la interessada i amb el qualificatiu de «surrealisme figuerenc» per la gent de més enllà del riu Manol. Finalment, el 14 de novembre, Jordi Masquef va accedir a l'alcaldia de la ciutat i va manifestar: «Hem de recuperar l'orgull de ser figuerencs i per això ens hem de desacomplexar».

5. Capital agroalimentària

Figueres té prou testosterona per augmentar el seu orgull ciutadà, ja que compta amb un teixit social potent i es troba en un territori privilegiat. Hi ha nombroses iniciatives en marxa i també molts reptes per gestionar, però la ciutat requereix augmentar la seva autoestima.

La fredor de les estadístiques i l'enyorança d'un passat plusquamperfet en el qual el comerç local lligava els gossos amb llonganisses, que pagaven els turistes, s'ha de transformar en un pacte de realisme i foragitar el desànim.

Una vocació de Figueres és ser Capital Agroalimentària i així es van disposant diverses línies de treball que sumen per tal de fomentar l'ocupació juvenil, atraure talent i posicionar millor la ciutat. En paraules de l'alcalde Masquef en la Jornada sobre l'Oli de la DOP Empordà: «Apostem per la formació a l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà, l'acomp­a- n­yament d'iniciatives empresarials de foodtech en el Figueres Food Talent, el foment de productes gastronòmics com la Mostra del Vi de l'Empordà, la promoció de la cuina d'autor amb els Tastets Surrealistes i la difusió de la cultura del vi i oli empordanesos amb la Càtedra del Vi i de l'Oli de l'Empordà».

6. «La revolución sexual» (i teatral)

El grup de teatre La Funcional sorprengué -i delectà- el públic amb l'obra «El ball, crònica sentimental figuerenca», una meravella de vestuari, coreografia i actuació, que posa en escena els fets històrics que han succeït des de la proclamació de la II República, el 1931, fins a l'actualitat.

L'absència de paraules en la representació troba en el gest, la música, la llum i la bona feina dels actors el fil conductor per viatjar en el temps. La sessió va començar amb la cançó «La revolución sexual» del grup d'electropop La Casa Azul.

7. Any Fages de Climent

S'han celebrat diversos homenatges per evocar l'obra fagesiana, en el cinquantenari de la mort del poeta de l'Empordà. Fages, autor de capçalera, ha llegat una obra extensa, que abasta des dels registres més populars -epigrames i consells d'amor- fins a magnes composicions, amb peces mestres com Somni de Cap de Creus, Les Bruixes de Llers i Balada del Sabater d'Ordis. Els músics afirmen que els versos de Fages ja porten la «musicalitat» dins del poema.

Així, han ofert recitals Amadeu Casas -a Castelló-, Josep Pedrals i Xavi Lloses amb Fages el que Fages, en el marc de Biblioteques amb DO, i Carles Coll, director d'orquestra figuerenc que va omplir el Teatre el Jardí el 16 de desembre amb una versió lliure de la Balada del Sabater d'Ordis.

8. Figueres, Cadaqués, Las Vegas

El 6 d'abril, Figueres va ser Hollywood per un dia. Un espectacular descapotable blanc portà, a la inauguració dels cinemes Las Vegas de Figueres, Ventura Pons, el cineasta que havia ressucitat aquesta sala de cinematògraf que va ser en letargia anys. Nombrós públic va assistir a l'acte inaugural en què es projecta Miss Dalí.

9. Friki-gueres

Una ciutat on s'esfondra la Rambla i hi neix un grup anomenat El forat de la Rambla ja indica el seu alt nivell de friquisme. Per cert, l'aiguat del 18 de novembre d'enguany no va provocar cap altre ensorrament en el passeig municipal. A finals de setembre es va celebrar la I Convenció Sóc Friki Sóc Cultura amb presència de seguidors d'Star Trek, d'incondicionals d'Star Wars, de devots dels jocs de rol i d'altra fauna intergalàctica que va convocar l'Associació de Veïns Rally Sud. Una altra convocatòria va ser el Figueres Galàctica IV.

10. Benvolguts absents

Entre d'altres, ens han deixat: l'artista Adrià Ciurana, el matemàtic Simon Bosch, el polític i escriptor Narcís Oliveres, Lluís Duran, propietari de l'Hotel Duran de Figueres, i l'enòleg i divulgador de la cultura del vi Eduard Puig Vayreda. A més, es va donar el nom de la jugadora de bàsquet Roser Llop i l'entrenador Rafel Mora als pavellons municipals d'esports.