Anna Jorquera està al capdavant d'unes àrees municipals que vetllen pel benestar dels infants i de la joventut. Incentivar els estudiants, proporcionar eines educatives a les famílies, implicar el jovent en la vida social i cultural del municipi i garantir la millora dels resultats acadèmics de l'alumnat són alguns dels eixos sobre els quals treballa la regidora.

En la seva opinió, què és allò que fa de Roses un municipi atractiu en l'àmbit de l'educació?

És important recordar que hem portat a terme els premis a l'excel·lència, com a reconeixement als alumnes amb les millors notes de l'ESO, amb 600 euros de premi. Així com promovem els premis als treballs de recerca. Amb aquestes iniciatives, incentivem els alumnes amb motivacions perquè treguin els millors resultats acadèmics. També, gràcies al Pla Educatiu d'Entorn, fem tallers d'estudi per a alumnes que ho necessiten, muntem una fira de la ciència per a Secundària, donem suport a la Cantarella, fem els tallers d'estiu per recuperar les assignatures pendents per a setembre i programem activitats dins el projecte Aprenent jugant.

I pel que fa a l'àmbit de la infància i la joventut? Quins trets el fan diferent d'altres municipis?

En aquest àmbit, també cal fer esment a l'Aprenent jugant, on totes les activitats són gratuïtes. Oferim tallers per a infants i propostes obertes a tota la família. Per a les xerrades, sempre comptem amb conferenciants molt rellevants en temes com l'alimentació i la salut per a infants. Pensant en els més petits, també acostumem a oferir activitats lúdiques i educatives els caps de setmana. En l'àmbit juvenil, m'agradaria destacar que som un dels pocs municipis que disposa d'un centre juvenil amb les característiques que li hem donat al nostre CAR Jove, amb buc d'assaig professional, amb una àmplia oferta d'activitats, que inclou teatre, dansa inclusiva, art, i audiovisuals, entre molts altres temes d'interès per als joves.

De fet, un nou enfocament al CAR Jove implica la participació dels propis usuaris. Què se'ls ha proposat?

Hem engegat un projecte de remodelació del CAR, per fer un canvi en les instal·lacions. Som conscients que fa anys que no es feia res en aquest equipament i per això hem pensat a donar-li un aire més modern, acollidor i amable per als joves. A partir de les propostes dels mateixos joves hem decidit quins han de ser els canvis principals i, a partir d'aquí, hem pogut crear el pressupost. El vam presentar a l'oposició perquè tothom estigués informat i d'acord i per tal que ens l'aprovessin al ple.

De quina forma es visibilitzaran els canvis del CAR?

Des de l'exterior, es veurà tota la imatge renovada amb vinils nous, retolació nova i pintura. A l'interior, els espais estaran dividits en ambients, amb mobiliari i ordinadors nous, es remodelarà la sala taller i l'espai escènic tindrà parquet i miralls, per fer dansa i teatre.

Creu que des de l'Ajuntament s'està fent prou feina per conscienciar el jovent sobre els riscos de consumir alcohol i drogues?

Crec que és una de les coses de les quals em puc sentir més orgullosa del meu pas per l'Àrea de Joventut. Hem creat una campanya molt impactant, ara ja consolidada i que creiem que ha donat els seus fruits. Fent conscients els joves que per Carnaval no tot s'hi val i a partir de tot aquest treball, vam participar en diferents taules de salut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i també dins l'àmbit municipal, amb agents de salut i de seguretat implicats, així com amb directors de centres educatius, per tal que la campanya fos realment efectiva.

Pot una mare de família entendre millor els problemes de l'educació que una altra persona a la qual li quedin lluny?

Segurament sí, pel fet de viure en pròpia persona els problemes i els canvis que poden sorgir en educació i pel contacte diari amb els centres educatius dels seus fills.

Pel que fa al mapa de centres educatius: en fan prou amb el nombre d'escoles i instituts que hi ha actualment al municipi?

Avui dia a Roses comptem amb cinc escoles, dos instituts, una escola d'adults i dues llars d'infants. Als centres escolars, ara mateix n'hi ha que només tenen una línia de P3, com a conseqüència de la davallada de naixements els últims anys. Preveiem que aquesta situació continuarà així els pròxims anys.

S'han plantejat crear un consell ciutadà d'infants per donar veu a les peticions i necessitats dels veïns més joves?

Ara existeix el Consell Escolar Municipal, del qual són membres moltes persones del món de l'educació, així com AMPAs, pares i mares, regidors i alumnes. D'aquest òrgan, surten propostes i es debaten punts importants.

Quin és el seu desig per a l'any 2019?

Desitjo que el nou CAR agradi a tots els seus usuaris i que els joves s'hi sentin com a casa. I de cara a les eleccions municipals del mes de maig proper, desitjo que els rosincs siguin coherents amb les votacions.