En Jordi Pujol és un jove figuerenc de 31 anys amb formació en Psicologia i Psicoteràpia Integradora. Ara fa sis anys que exerceix de psicoterapeuta en un centre de salut integrativa de Girona, i té un objectiu molt clar: acostar la psicologia a la gent. Per vehicular aquesta intenció, fa dos mesos i mig que ha creat el seu propi projecte, el Psicomoving, un tipus d'assessorament alternatiu al convencional.

- Què és el Psicomoving?

- És el meu projecte de promoció de benestar mental. Amb els anys, m'he adonat que la gent s'espera massa a consultar els professionals, i quan arriben a teràpia tenen problemes molt grossos. Això és perquè conceben la psicologia com una cosa llunyana i complexa, i no es responsabilitzen de la seva salut mental. L'objectiu de Psicomoving és acostar la psicologia a la gent, fer-la més senzilla i fàcil a través de sessions d'assessorament. Vaig decidir que ho faria en espais diferents, en contextos més normalitzats, per trencar amb els despatxos.

- Quan neix el projecte?

- Feia temps que tenia la idea, però no sabia com materialitzar-la. Ho vaig crear fa dos mesos i mig a través del concepte de consultes pop-up, que consisteix a fer consultes temporals, efímeres i ràpides, en espais diversos.

- Com són les sessions?

- Un cop a la setmana faig consultes temporals d'unes dues hores en què vaig atenent persones en sessions de vint minuts. La gent demana hora per fer l'assessorament, i em fa consultes sobre problemàtiques que els ronden pel cap. A vegades passa que magnifiquem els problemes perquè no els expliquem. Jo intento donar-los recursos naturals i eines que tinguin al seu abast al dia a dia perquè puguin solucionar-los. També es poden fer consultes de parella o assessoraments en grup. Són gratuïtes, i utilitzo el mètode de taquilla inversa, que vol dir que a canvi de la sessió, la gent pot fer aportacions voluntàries. En alguns pacients, si ho considero necessari, els derivo a companys d'altres especialitats.

- A quanta gent ha atès, i a on?

- Amb les set sessions que he fet fins ara he atès unes deu persones. Les sessions que he fet han estat a Figueres, Girona i Banyoles. De cara a properes sessions, vull anar a Olot, i al Baix Empordà, a la zona de Palafrugell i Begur.

- Quins són els problemes més habituals?

- Em solen preguntar sobre com comunicar-se amb algú, o com superar el dol. Ara bé, el problema estrella és l'ansietat. És la malaltia del segle XXI. L'altre dia vaig llegir que una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental i, d'aquests, el 70% serà d'ansietat.

- És important el seu compte d'Instagram (@psicojordipujol) per fer promoció?

- És bàsic. Un dia abans de les sessions, deixo que la gent em pugui fer consultes online. Després faig un directe per respondre les seves preguntes. Instagram és una xarxa propera i ràpida que m'interessa perquè, a través d'ella, la gent s'atreveix a comentar més.

- Encara és un tabú reconèixer que es va al psicòleg?

- Sí. Menys que abans, però sí. La gent encara té por d'anar als despatxos, i considera que s'ha d'estar molt malament per anar al psicòleg. Suposo que anar-hi significa reconèixer que es té un problema, i això no agrada.