Ser víctimes de la violència masclista uneix un grup de dotze dones de Roses en un local per fer un curs que les ajudarà a plantar cara al seu agressor. La sessió la imparteixen dos mossos d'esquadra de la Unitat Regional de Proximitat i d'Atenció al Ciutadà (URPAC) que, en pocs minuts, es guanyen la confiança de les participants. «El primer que farem és treure-us la por a defensar-vos, perquè aquesta por és l'arma que fa servir ell per atacar-vos», els diu el policia Fabià Bataller, mestre de l'art marcial Aikido i qui dirigeix el taller.

Amb la col·laboració de la seva companya, la caporal Mercè Vidal, coordinadora dels grups d'atenció a la víctima de Girona, ha preparat un programa de tècniques de defensa personal, pensades perquè aquestes dones tinguin eines per protegir-se d'agressions físiques.

Les espines d'una rosa

Les espines d'una rosa

Des d'un primer moment, la cosigna és aprendre a fugir i a demanar auxili. Però també se'ls instrueix perquè sàpiguen quines són les seves fortaleses i quines són les debilitats dels seus oponents.«Els ensenyem quines són les parts més vulnerables del seu cos, perquè siguin conscients què és allò que han de protegir, com ho han de protegir i, finalment, com han d'escapar», explica Mercè Vidal.

Fabià Bataller arrenca els somriures tímids de les seves alumnes quan les delecta amb unes paraules amables: «A mi m'agrada comparar-vos amb les roses, unes flors que, a part de ser molt boniques i molt fràgils, com vosaltres, depenent de com les agafes, et poden clavar les seves espines». I hi afegeix: «Aquí aprendreu que teniu espines i que les podeu fer servir».

La classe es divideix en dues parts. En primer lloc, els mossos fan una demostració de les mesures d'autoprotecció que han de conèixer les dones, i reiteren, un cop i un altre, que l'objectiu fonamental davant d'una situació de violència és escapolir-se de l'atacant. «Una de les tècniques que treballem és com es posiciona la dona davant d'una situació de violència. Li ensenyem quines distàncies ha de tenir en compte amb el seu agressor. En funció de l'espai en què es troben, sovint l'entorn reduït d'un domicili, han de saber que, a vegades, una distància curta no és tan perillosa com una distància llarga», explica Mercè Vidal, que, en el taller, assumeix el rol de víctima, mentre que el seu company actua com ho faria un maltractador.

Veure Galeria

Després d'un breu descans, Fabià Bataller s'incorpora a la sessió vestit amb la indumentària d'instructor Redman i aquest és el moment de posar en pràctica els exercicis físics i la defensa personal pròpiament dita. «Els ensenyem a cridar, a exterioritzar sentiments. Tot això els fa reviure situacions de violència. A algunes d'elles, els records les pot deixar bloquejades, a d'altres, però, els va bé per treure tota la ràbia que senten», comenta Mercè Vidal.

Aquesta part del taller activa l'estat emocional autèntic i real d'aquestes dones. N'hi ha una especialment afectada a qui la veu se li ofega quan intenta cridar per demanar socors.

En la sessió, hi és present la psicòloga Núria Santayana, que les coneix bé i intervé quan alguna d'elles s'ensorra emocionalment. El treball que fan els Mossos d'Esquadra amb les víctimes de la violència masclista ha de servir, com diuen Fabià Bataller i Mercè Vidal, «per posar un granet de sorra en la suma de tots els professionals que es dediquen a ajudar aquestes dones».

El procediment per arribar a participar en aquests cursos d'autoprotecció comença, normalment, a la comissaria o al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), on la víctima acudeix a denunciar o a comunicar una agressió. Els grups d'atenció a la víctima dels Mossos es posen en contacte amb ella, li fan un seguiment, vetllen per la seva seguretat i li donen uns consells perquè prenguin mesures de protecció. «El que volem és que la dona que entra petitona en una comissaria agafi confiança i empoderament perquè se senti més forta», anota Mercè Vidal.

Els tallers de tècniques d'autoprotecció no són una novetat en la Policia de la Generalitat. El 2015 es va posar en marxa aquest projecte a la Universitat de Girona (UdG) adreçat a diferents col·lectius de dones. Fa un any, però, el treball es va enfocar a usuàries del SIAD que han passat per un procés de violència de gènere.

Per un motiu obvi de respecte i privacitat, hem preservat l'anonimat d'onze de les dotze dones que ens ho han demanat. Ens han permès acompanyar-les durant tot el taller sempre que cap informació personal que elles puguin aportar ni cap imatge les delati.

Testimoni de Berta, 33 anys.

Testimoni de Berta, 33 anys.

«No m'he d'amagar de res, no soc jo qui ha fet res de dolent»

La Berta té 33 anys i comenta als dos mossos d'esquadra que sent dolor a les extremitats inferiors perquè té uns hematomes causats pels cops que, presumptament, li ha propinat, fa poc, la seva exparella. Aquest fet, però, no li impedeix realitzar els exercicis d'autoprotecció que els proposen Fabià Bataller i Mercè Vidal.

A diferència de les altres dones, ella s'ofereix, amb decisió, a explicar la seva experiència i a donar la cara, i, en aquest sentit, argumenta: «Puc donar la cara perquè no m'he d'amagar de res del que m'ha passat. No soc jo qui ha fet res de dolent».

Vesteix roba còmoda i calça vambes, preparada per fer la pràctica de defensa personal. Explica que ha volgut participar en el taller perquè creu que li pot resultar útil saber què ha de fer si es troba davant d'un atac per sorpresa. «Vinc aquí a aprendre, vull tenir recursos per defensar-me, si ho necessito», apunta.

La Berta guarda una denúncia a la bossa de mà, i explica que va presentar-la recentment a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses després d'haver estat agredida al carrer. Diu que no pot evitar viure amb por i que li costa molt sentir-se segura.

La realitat de cadascuna de les dotze rosinques que s'han decidit a rebre instruccions d'autoprotecció dels Mossos d'Esquadra és molt diferent. Els agents confien que les tècniques que els han ensenyat, per a la seva defensa personal, sigui una alenada d'autoestima i els generi confiança i seguretat.

ENTREVISTA

ENTREVISTANúria Santayana, psicòloga del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Roses

«Veus la duresa de les situacions que vivim moltes dones»

Núria Santayana és psicòloga especialitzada en l'atenció a les dones que han viscut algun tipus d'agressió. La seva presència al taller dels Mossos d'Esquadra dona seguretat a les participants. Ella s'ocupa de la contenció emocional d'aquelles que, durant la pràctica, no poden evitar bloquejar-se.

Ha estat fàcil animar aquest grup de dones a fer el taller?

Els Mossos ens van oferir informació sobre aquest treball que fan amb dones i els vam explicar que hi havia la possibilitat de fer un taller d'autoprotecció. Moltes d'aquestes dones han patit situacions de violència de gènere, ja sigui en l'àmbit de la parella o per agressió sexual, i van estar d'acord que participar-hi era una bona oportunitat.

El percentatge de participants en el taller és alt.

Aquesta és la realitat que tenim a tot arreu, ja que es produeixen moltes situacions de violència, de molts tipus.

En què consisteix la seva feina amb aquestes dones?

Dedico dotze hores a l'atenció psicològica, en què faig una atenció directa a aquestes dones o activitats pensades per a elles. Bàsicament, acompanyo les dones en el procés a vegades de sortida d'una situació de violència, a vegades de recuperació. Es tracta de donar-los suport en tot allò que elles necessiten, en funció del moment en què es troben en relació amb els esdeveniments que han viscut.

És una feina dura?

A mi m'agrada molt la feina que faig, però és cert que allò que veus és la duresa de les situacions que vivim moltes dones. Aquesta feina té un punt, d'altra banda, molt gratificant, en el sentit que penso que val molt la pena perquè permet que aquestes dones se sentin acompanyades i se'ls obrin noves mirades. És un treball molt necessari.

Els Mossos donen una alenada d'autoestima a víctimes de violència de gènere

Els Mossos donen una alenada d'autoestima a víctimes de violència de gènere

LES XIFRES

LES XIFRES353 Nombre de dones formades del 2015 al 2018

La URPAC de la Regió Policial de Girona va posar en marxa la formació d'autoprotecció per a dones el 2015 i, des d'aleshores fins avui, s'han impartit vint tallers a les comarques gironines, en què han estat formades 353 dones.

133 Dones formades que són usuàries del SIAD

Del 2015 al 2017, els Mossos feien tallers d'autoprotecció a dones en l'àmbit de la Universitat de Girona. A partir d'aquest 2018, han ampliat els grups de formació incorporant les dones usuàries dels SIAD. Al llarg d'aquest any, han impartit vuit tallers a aquest col·lectiu i han comptat amb 133 participants.

ELS CONSELLS

ELS CONSELLSEstratègies bàsiques per escapolir-se de l'agressió

El principal aprenentatge que reben les alumnes del curs de defensa personal és que han de fugir d'una situació que posi en risc la seva integritat física.

Hàbits de rutina per evitar el factor sorpresa

Els Mossos d'Esquadra aconsellen a les participants que quan caminin pel carrer no vagin mirant el mòbil, sinó que tinguin els ulls ben oberts per no patir un atac per sorpresa.

Les distàncies importen per esquivar el cop

En funció de la forma com l'agressor vol colpejar la seva víctima, a ella li serà més fàcil esquivar-lo i iniciar la fugida. Els agents donen tècniques a les dones per saber com han d'actuar.

LA CLAU

LA CLAUAtenció a la víctima, 900 900 120

El servei d'atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l'any, les 24 hores.