Consol Cantenys no ensenya, de moment, les cartes sobre la possibilitat de presentar-se com a candidata a l'alcaldia de Vilafant el maig del 2019. Al·lega que ara mateix, a l'Ajuntament, estan engrescats en molts projectes que corresponen a aquest mandat, del qual hem fet balanç.

Quina ha estat la gestió que més l'ha omplert de satisfacció aquest any?

Sens dubte la del retorn dels 600.000 euros del Consell Català de l'Esport, per a la construcció del pavelló, després que els tribunals ens donessin la raó en la nostra reclamació.

Què és allò que voldria haver deixat tancat el 2018 i no ha estat possible?

Els dos projectes que s'havien d'executar dels pressupostos participatius, la reforma del Parc de l'Era i la pista poliesportiva de sor­ra al costat del Pavelló. Els tràmits necessaris per tirar endavant els projectes els ha endarrerit i serà molt difícil que estiguin acabats aquest any.

Podria destacar el millor moment polític d'aquest any?

N'hi ha molts, però un de molt recent va ser el dia dels últims aiguats, quan els veïns del recentment remodelat carrer Figueres van comprovar com l'aigua no els hi entrava a les cases i que els col·lectors del carrer funcionaven perfectament. Com podeu veure, els moments polítics d'una alcaldessa són molt quotidians.

I el pitjor moment?

No en recordo cap.

Hi ha bona entesa amb l'oposició a l'hora de tirar endavant projectes de l'equip de govern?

Sí, és una relació molt correcta. Sempre hem trobat la col·laboració necessària per tirar endavant aquells projectes que són interessants per al municipi. Des del nostre grup, sempre hem pensat que tots estem aquí per treballar per al poble i les bones idees s'han d'incorporar, sigui quin sigui el grup que les proposa. La participació dels diferents grups enriqueix l'obra de govern.

Una de les actuacions destacades del mandat és l'aprovació del nou POUM, en quin punt es troba?

Els treballs del POUM estan a punt per a la seva aprovació inicial, en el ple d'aquest mes de desembre. Un cop aprovats, iniciarem tot el procés participatiu de debat i d'interacció amb tots els veïns. El Pla general és el projecte més important que Vilafant té en aquests moments al damunt de la taula, és cert. El resultat final marcarà el futur del municipi.

Com ha de ser el municipi?

Hem d'aconseguir un municipi equilibrat i sostenible des de tots els vessants, ambientalment, econòmicament i socialment.

Quan creu que podrem veure la transformació urbanística de l'entorn de l'estació de l'AVE?

Aquest és un dels àmbits que s'acabarà de definir amb el POUM. Esperem que aviat, perquè és un sector importantíssim per al nostre municipi, però també per a Figueres. Hem de poder revertir l'impacte positiu que té una estació d'alta velocitat al nostre poble.

Té la intenció d'encapçalar la llista a l'alcaldia per a les eleccions del maig del 2019?

En aquests moments, encara estem engrescats amb molts projectes i fins després de Nadal no ho decidirem. El que sí que us puc dir és que el nostre projecte municipal continuarà segur, perquè hi ha molta gent al darrere i molta il·lusió per continuar-lo.

De tota manera, si finalment decideix presentar-se, quines seran les seves prioritats?

Si fos el cas, les prioritats serien l'aprovació definitiva del POUM; l'habitatge social; acabar les obres de Palol; buscar finançament per tirar endavant el projecte de la Rectoria; potenciar la mobilitat sostenible, i fer arribar el transport públic al centre històric, entre moltes altres coses.

Què creu que ha après del càrrec d'alcaldessa?

Buf! Moltíssimes coses! Però per dir-ne un parell, que ningú té mai el cent per cent de raó. O millor dit, tots tenim la nostra part de raó, i això ho has de tenir molt present a l'hora de prendre decisions. També he après que l'interès general no sempre coincideix amb l'interès particular de la gent. I això crea conflictes. Però, per sobre de tot, sempre has de poder explicar perquè has pres una decisió. La gent pot estar-hi d'acord o no, però si els hi expliques, ho entenen.

Quin ha estat el millor consell que ha rebut mai?

Que en política, el primer que s'ha d'aprendre és a dir que no. Dir que sí, és molt fàcil.

Quin és el seu desig, com a alcaldessa de Vilafant, per a aquest 2019?

Que tothom se senti orgullós de viure a Vilafant.

BREUMENT

BREUMENTOcupació i atur

En aquests moments tenim més de 700 persones desocupades en el nostre municipi. És preocupant perquè som un municipi amb poca capacitat de generar llocs de treball. Estem treballant des de l'Àrea de Promoció econòmica en aquest àmbit.

Reivindicacions històriques

La construcció de l'Institut de Vilafant.

Medi ambient i sostenibilitat

Demanem la col·laboració de la gent perquè Vilafant ha de ser un municipi de referència ambientalment parlant.

Obres en marxa

Moltes. L'arranjament del vial de l'Aregada, el camí de Mas Bonet, l'asfaltatge del carrer Bàscara, el tram del carril bici les Forques, i altres.

Convivència

El civisme és una assignatura pendent en tots els municipis i en el nostre, també. És un problema d'educació i d'actitud de les persones que consideren que l'espai públic no va amb ells. Hem de treballar-hi molt per aconseguir que se'l sentin seu.

Impostos municipals

Estan congelats tot el mandat perquè no volíem incrementar la pressió fiscal als veïns.

Equipaments

Tenim pendent resoldre un equipament importantíssim. La biblioteca municipal. Aquests anys hem treballat juntament amb la ciutat de Figueres, en un pla de ciutat.

Cultura

Hem començat a fer un recull documental de la nostra història més recent mitjançant l'aportació de document i altre material que la gent pugui tenir a casa seva.