Jordi Llopart (1960) fa 35 anys que treballa a Falgas, una empresa castellonina històrica que ha creat joguines tan representatives com els seus cavalls d'alumini. La major part de la seva trajectòria laboral ha estat a l'empresa representant la figura de director financer, però des de fa més d'un any n'és el nou director gerent.

- Qui li fa la proposta de ser el nou gerent de Falgas?

- M'ho va proposar el fundador, el senyor Joaquim Falgàs. Ell, d'origen aragonès, va fundar aquesta empresa el 1960 i va estar al peu del canó fins al 2011, quan es va jubilar i va posar el seu fill Joaquim Falgàs al capdavant. L'any 2014 el fill va morir, i ell va tornar a dirigir l'empresa. Tot i això, era ja un home gran i la feina se li feia feixuga. L'any 2017 és quan em va fer la proposta de portar la gerència, i jo vaig dir que sí de seguida perquè és una empresa que sempre he cuidat com si fos meva. He intentat seguir amb la mateixa filosofia de sempre.

- Com defineix Falgas?

- És una empresa molt potent que té dues línies de negoci principals: les kiddie rides, que són les màquines individuals que funcionen amb monedes, i les atraccions temàtiques del tipus carrusel o trens de petit format, de sis a vint persones de capacitat. Són atraccions de petit format. Ni nosaltres som PortAventura, ni PortAventura és client nostre. Tenim un altre tipus de mercat. A Falgas exportem a 75 o 80 països de tot el món, i tenim uns 4.200 milions d'euros de xifra de negoci. També cal destacar que no tenim cap procés externalitzat Des de la idea fins al producte final, tot ho fem a les nostres instal·lacions. Tot i aquest potencial que tenim, és cert que en agafar el càrrec em vaig adonar que estàvem una mica estancats i desfasats. No s'aportava gaire res de nou al mercat. Era l'hora de fer canvis.

- Es planteja algun objectiu ambiciós?

- Vull augmentar el volum de negoci. De cara al 2019 m'he plantejat l'objectiu d'arribar als 5 milions d'euros. És un repte molt ambiciós ja que representa un 20% del que recaptem a dia d'avui. En els següents dos o tres anys, la fita és assolir els 6 milions.

- Quins canvis es faran per complir amb aquest objectiu?

- Augmentar la producció. Des del primer moment vaig posar fil a l'agulla per treure nous models.

Per anar bé s'han de treure tres o quatre màquines noves cada any. Aquesta és la sang que fa moure l'empresa.

- S'ha hagut d'augmentar la plantilla?

- Sí. Vaig fer canvis a l'equip directiu, i he ampliat l'equip de vendes, que ha passat de dues a tres persones. Aquest augment d'efectius eren necessaris per assolir la xifra de negoci que ens hem proposat.

- Us presenteu a certàmens internacionals?

- Sí. Ja fa molts anys que tenim presència a les fires més importants del sector que se celebren a Dubai, als Estats Units, Amèrica del Sud i Europa. Enguany ampliem horitzons i anirem també a l'Índia, Anglaterra i Rússia.

- Teniu competència?

- No. A Espanya no hi ha ningú que treballi el que fem nosaltres. I en l'àmbit mundial només som 7 o 8, així que no ens fem ombra. Els altres mercats potents són a Itàlia, Anglaterra, Alemanya i la Xina principalment.

- Quina és la característica indispensable a l'hora de treure un producte al mercat?

- Que tingui la màxima qualitat. Fem uns controls de qualitat molt exhaustius al final de la cadena de muntatge, a fi que el producte surti en les millors condicions. Les nostres són màquines fiables que no se solen espatllar. Volem que comprar una màquina Falgas sigui una garantia, com qui compra un Mercedes. Relacionat amb això, aquest any m'he marcat l'objectiu de baixar les avaries entre un 2 i un 5%.

- A part de la qualitat, què tenen d'especial les vostres màquines?

- La seva tecnologia. Les nostres ja no són les típiques màquines en què es posa una moneda i es balancegen endavant i enrere. Ara porten pantalles digitals, tenen més moviment i són més interactives. Ara fins i tot tenim un simulador que representa el camí del tren de la mina. Són màquines sofisticades. Una altra cosa que ens solen valorar és la capacitat de fer més fàcil l'experiència al consumidor. En aquest sentit, les nostres màquines es poden pagar amb VISA i d'aquí a poc es podrà pagar amb el mòbil. Una altra qüestió que ens aprecien és el disseny.

- Precisament pel disseny i la innovació us van guardonar a l'últim concurs, no?

- Sí. Al concurs IAAPA Trade Show celebrat a Orlando (Estats Units), un dels certàmens més importants del sector, ens van donar el primer i segon premi pel Kidsim, un simulador virtual, i el Diabolo, un cotxe tipus Mustang. Aquests seran els top vendes d'aquest nadal. Un altre top serà l'speed tracer, un tipus d'elevador. Quan el veus, no entens exactament què és. Això és el que busco que facin els meus dissenyadors. Coses diferents i úniques.

- El pati exterior de la vostra fàbrica és la fantasia de qualsevol infant. Feu alguna activitat per nens a la fàbrica?

- Sí. A dalt tenim una exposició, i m'agradaria organitzar un dia de portes obertes perquè tothom la pogués gaudir. A part també estem estudiant la possibilitat d'iniciar visites guiades a les instal·lacions per a nens d'escoles. Així podrien veure tot el procés d'elaboració pel qual es passa fins a arribar al producte final.