L'Ajuntament de Castelló d'Empúries vol acabar amb les fosses sèptiques de Sant Maurici. Actualment, en aquest sector d'Empuriabrava encara hi ha 152 habitatges que funcionen amb aquest sistema de tractament d'aigües residuals. «Aquest mètode genera un problema per als veïns, ja que les fosses s'han d'anar buidant regularment», explica el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Canet. A diferència de la resta d'habitatges, on el sistema d'aigües residuals funciona per impulsió a través d'una sèrie de bombes d'aspiració, en aquest sector el sistema funciona d'una manera més simple: per gravetat.

L'Ajuntament ha elaborat un esborrany de projecte on es calcula que aquesta obra podria tenir un cost de 900.000 euros. A més del canvi de clavegueram, el projecte també inclou el nou enllumenat i el soterrament de serveis. Després d'aquest avantprojecte, a partir del mes de gener de 2019 s'ha d'encarregar el projecte executiu a una empresa externa. D'aquesta manera, la proposta es deixaria preparada per treure a licitació el 2020.

Amb aquest canvi es faria extensiu a tots els sectors d'Empuriabrava el sistema d'evacuació d'aigües, i els últims 152 habitatges de Sant Maurici s'unirien a la resta de 20.000 que té Empuriabrava.

En el seu moment, aquest canvi no es va incloure en la tercera i quarta fase de clavegueram d'Empuriabrava perquè calia fer un pas previ. «Primer, la prioritat era acabar el sobreeixidor», diu Canet. Abans d'aquest projecte, que es va acabar a principis del 2018, «no hauria tingut sentit augmentar el volum d'aigües residuals a la xarxa de clavegueram», matisa.

A part del projecte d'eliminació de les fosses sèptiques, a Empuriabrava hi ha una altra gran obra a fer: la construcció d'una canonada que vagi des del pla de Roses fins a Sant Maurici. Això evitaria que les aigües fecals donessin tantes voltes per Empuriabrava abans d'arribar a la depuradora.