L'alcalde de Cabanes, Àlex Hernández, demana una coordinació més gran amb les administracions i amb la fundació que mentora els 36 menors migrants no acompanyats que, des de fa poc més d'un mes, ja viuen al municipi. Un particular ha llogat un edifici per poder donar acollida a aquests joves estrangers. Ells representen un grup reduït, d'entre els milers que estan arribant a Catalunya d'uns mesos ençà, i que han desbordat la capacitat d'allotjament dels equipaments públics.

Per a Àlex Hernández, 36 adolescents de més de 14 anys és un gruix important de nous veïns per a un municipi com Cabanes, que té 930 habitants. «Potser a Barcelona no notarien gaire l'arribada de 36 persones més, però a Cabanes es nota molt», apunta l'alcalde, que està pendent de saber quins són els tràmits administratius requerits per empadronar-los, perquè de moment no disposen de documentació.

L'allotjament privat que s'ha habilitat a Cabanes és de primera acollida, i això significa que aquests nois s'han establert aquí i necessiten atenció mèdica i formativa, principalment.

Quan l'alcalde diu que demanen més coordinació és, precisament, perquè lamenta que «un tema tan important com aquest es porti sobre la marxa, amb massa improvisació». «Tot just vam saber el dia abans que arribaven aquests menors al poble, i en una reunió amb la Fundació Diagrama, que mentora aquests nois, se'ns va fer l'observació que caldria que fessin alguna activitat esportiva, quan aquí només tenim un equip de futbol i és de noies», explica Àlex Hernández, que està acompanyat pels regidors Andreu Viarnés i Antònia Gimbernat, per tractar, entre altres, aquest tema d'interès municipal.

Es dona la circumstància que Àlex Hernández és el conseller comarcal de l'Alt Empordà de Serveis Socials i, juntament amb els tècnics de la seva àrea, ha convocat una reunió per al 19 de desembre, en què estan convidades les fundacions que intervenen en la tutela dels menors no acompanyats, per establir unes bases de coordinació en l'atenció a aquests nois.

A Fortià, hi viuen 14 menors estrangers que també van arribar a Catalunya sense cap referent adult ni documentació. L'alcalde fortianenc, Francesc Brugués, ha comentat que al poble la situació està normalitzada, perquè l'acollida es va fer a l'estiu i ara estan empadronats. Alguns d'ells van a l'institut i també n'hi ha que fan classes a l'Escola d'Adults de Figueres.

«Vam mirar l'opció que poguessin jugar als equips de futbol base del Fortià, però per edat no van poder, perquè són majors de 12 anys i aquesta temporada no hem pogut fer equips de cadet i juvenil», ha dit Francesc Brugués. En el cas de Fortià, la Fundació Acollida i Esperança va facilitar a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat uns espais del Convent de Santa Clara per allotjar els menors, que estan sota el mentoratge de la Cooperativa Suara.