12 de desembre de 2018
12.12.2018
Prevenció de trànsit

L'alcohol i les drogues a la carretera, sota control en les celebracions prèvies al Nadal

L'any 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs

12.12.2018 | 19:35
Mossos d'Esquadra i Policies Locals inicien una campanya preventiva de controls de drogues i alcohol al volant.

El Servei Català de Trànsit (SCT) del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya coordina amb el cos dels Mossos d'Esquadra i les Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia des de demà dijous 13 de desembre i fins al dissabte 22, en carretera i zones urbanes.

La realització d'aquests controls policials intensius es desenvolupa en un període de desplaçaments típics per celebrar dinars i sopars d'amics i empresa previs al Nadal i en el qual convé insistir que el consum d'alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles. Aquesta actuació se suma a totes les accions orientades a conscienciar la ciutadania dels riscos que suposa conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues.
 

Més de 760 positius en alcoholèmia i gairebé 300 d'estupefaents 

 
A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de juny (dels dies 15 al 24), es van detectar un total de 768 positius per alcoholèmia, dels quals 623 administratius i 145 van ser penals. Pel que fa a les proves d'estupefaents, la xifra de positius va ser de 286.
 
Aquesta acció preventiva que s'inicia demà serà la tercera d'enguany centrada en el control de drogues i alcohol i la darrera de les disset campanyes intensives que ha coordinat enguany el Servei Català de Trànsit i que s'han focalitzat en els principals factors de sinistralitat viària.
  

0,0%, l'única taxa segura

 
L'SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d'alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d'accident pot incrementar, atès que l'única taxa segura és 0,0%. D'altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. La combinació en el consum d'alcohol i drogues potencia els efectes negatius sobre la conducció.
 
 

Els principals efectes del consum d'alcohol en la conducció són:

 

  • l'augment del temps de reacció,
  • problemes de percepció, d'atenció, control i coordinació
  • l'increment de la somnolència.

 
 
Quant als principals efectes del consum de drogues en la conducció són, depenent del tipus:
 

  • alteracions de la memòria i de la percepció del moviment,
  • alteracions de l'estat d'ànim i l'atenció,
  • alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l'equilibri
  • impulsivitat
  • l'ús continuat, en el cas del cànnabis, pot provocar dèficits en la memòria, l'atenció, la destresa manual, les funcions executives i la velocitat psicomotora.

 
               
Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant  aquests dies de celebracions, hi ha diverses opcions, entre elles:
 

  • Transport públic per no córrer riscos a la carretera si s'ha consumit alcohol.
  • La figura del conductor alternatiu: Entre un grup d'amics que surt de festa, s'escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.

                          

Què diu la llei?


Conseqüències administratives

Circular amb una taxa d'alcohol superior a la permesa comporta unes conseqüències administratives. En aquest sentit convé recordar que, per a conductors en general, la taxa màxima d'alcohol permesa per conduir és de 0,25 mg/l en aire espirat (0,5 gr/l en sang).

D'altra banda, no poden conduir amb una taxa d'alcohol en aire espirat per litre superior a 0,15 mil·ligrams, o a la sang superior a 0,3 grams per litre, els conductors de vehicles destinats al transport de mercaderies amb massa màxima autoritzada superior a 3.500 kg, de transport de viatgers de més de nou places,  de servei públic, de transport escolar o de menors, de transport de mercaderies perilloses, de servei d'urgència,  de transports especials, i amb un permís o llicència de conducció d'antiguitat inferior als dos anys.
 
Pel que fa als estupefaents, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l'organisme.
 
Conseqüències penals
 
D'altra banda, el Codi Penal recull entre els delictes contra la seguretat del trànsit la conducció sota la influència de begudes alcohòliques, drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. En tot cas, les conductes delictives són les següents: conduir amb una taxa d'alcohol superior a 0,60 mg/l en aire espirat (1,20 gr/l en sang), conduir sota la influència de les drogues, i la negativa a sotmetre's a les proves d'alcohol i drogues.
 
El consum d'alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària.  Segons les dades de l'Institut de Medicina Legal del 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum en alguna d'aquestes tres substàncies: alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el 30,7% de les víctimes mortals es va detectar presència d'alcohol i en un 13,3%, drogues i/o psicofàrmacs.
 
Aquesta campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia respon a l'objectiu fixat al Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d'intensificar les accions preventives de sensibilització i també els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l'alcohol, drogues i psicofàrmacs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent