Els estornells (Sturnus vulgaris) han estat, durant anys, un mal endèmic de la ciutat de Figueres i dels seus voltants. L'Ajuntament fa anys que lluita per evitar l'arribada dels grans estols hivernants que ocupen parcs, places, espais públics i privats. Aquest dimarts, el consistori acaba d'anunciar que "el Servei de control de plagues urbanes ha aconseguit foragitar la primera onada d’estornells arribats a Figueres aquest novembre, amb aproximadament 12.000 exemplars. Restem pendents d’una propera onada que s’espera amb l’entrada de tramuntana i el canvi de temperatures".

El fet que hagin estat foragitats de la capital empordanesa, especialment a l'hora de buscar dormitori nocturn, fa pensar que les grans volades d'aquests ocells hauran de trobar altres indrets propers per acomodar-se. De fet, són presents a tota la comarca.

Aquestes aus són especialment temudes pels pagesos, especialment pels qui tenen olivars, ja que cada ocell pot arribar a emportar-se fins a tres olives de cop en cada passada: una al bec i una a cada pota. També causen problemes amb els excrements i en altres tipus de conreus.