L'operatiu al Culubret de Figueres ha acabat amb un detingut que tenia una ordre de crida i cerca i ha detectat 28 pisos amb la llum punxada. La companyia Endesa ha fet inspeccions en 177 habitatges amb consums elevats i on sospitava que podia haver-hi frau però només ha pogut actuar en prop d'una trentena. L'actuació, que ha comptat amb una cinquantena d'efectius dels Mossos i la Guàrdia Urbana, també ha servit per fer comprovacions del padró en 300 domicilis per veure si les persones que hi resideixen son les que hi estan registrades. De moment, però, no han transcendit aquestes dades perquè l'Ajuntament no dona per tancat l'operatiu.

Un detingut amb una ordre de crida i cerca i 28 pisos amb la llum punxada. Aquest és el balanç de l'operatiu conjunt entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana que s'ha fet aquest matí al Culubret de Figueres.

A primera hora i fins al migdia, una cinquantena d'agents dels dos cossos (incloses quatre furgonetes dels ARRO i agents d'investigació) s'han desplegat al barri per donar suport a tècnics d'Endesa i del servei d'estadística municipal.

La intervenció, que s'emmarca en el pla de xoc del consistori per la inseguretat a la zona, tenia un doble objectiu. Per una banda, lluitar contra el frau elèctric que provoca talls diaris a la zona i, per l'altra, actualitzar el padró del barri per comprovar si les persones que hi ha censades hi viuen o no.

La companyia elèctrica ha inspeccionat un total de 177 habitatges on tenia sospites de frau pels elevats consums dels comptadors però només ha pogut actuar en 28 d'ells perquè la resta, quan hi ha arribat els tècnics, s'havien desconnectat. Malgrat això, Endesa ha fet actuacions de "sanejament" de diverses línies del barri que presentaven signes evidents d'haver estat manipulades.

Per la seva banda, tècnics municipals i policia han fet comprovacions en 300 domicilis per regularitzar el padró, tot i que de moment no han transcendit dades sobre aquestes actuacions. L'Ajuntament no dona per tancat l'operatiu.

Talls de llum diaris

La intervenció policial ha provocat una gran expectació al barri i molts veïns han sortit al carrer quan hi han arribat els agents. Els residents estan tips dels talls de llum que pateixen cada dia, el darrer ahir mateix. L'alcalde, Jordi Masquef, va anunciar mà dura durant el seu discurs d'investidura i fa pocs dies es va reunir amb responsables d'Endesa i el conseller d'Interior, Miquel Buch, per demanar-los més implicació en aquesta problemàtica.

Masquef va carregar contra la companyia elèctrica perquè no va atendre la seva petició d'instal·lar de manera provisional generadors elèctrics. Per denunciar la situació, ha enviat una carta al Síndic de Greuges de Catalunya.