L'advocat i regidor de l'Ajuntament de Figueres Manuel Toro ha agafat les regnes del patronat de la Fundació Altem, en substitució del fins ara president, Josep Fernández. Toro torna a assumir una responsabilitat que va ocupar a l'inici de l'entitat.

Com gestiona el càrrec de president de la fundació?

Si no hi hagués l'equip de professionals que encapçala la Isabel [Artigas] com a directora, seria una bogeria. Ells fan una feina increïble i immensa, vint-i-quatre hores al dia. Al patronat, i també a la ciutat i a la comarca, tenim la sort de comptar amb ells. Nosaltres venim, escoltem, donem suport i mirem d'aportar tot allò que sabem i podem dins la nostra experiència professional, administrativa, política i laboral.

Com descriu el recorregut que ha fet l'entitat al llarg d'aquests cinquanta anys?

L'Altem ha passat per diferents etapes. La fase en què ha estat una associació, d'això ara fa cinquanta anys, i ha estat així durant trenta anys. Després, es va decidir professionalitzar l'entitat i es va constituir la fundació, l'any 2000. I, a partir de llavors, i sobretot gràcies a aquest gran equip de professionals tan ben acreditats, hem aconseguit arribar fins al moment actual.

En quin moment es troba l'Altem?

L'Altem ha deixat de ser una entitat purament assistencial per convertir-se en un ens que permet i dona capacitat i il·lusió a moltes persones, amb activitats empresarials d'alt nivell. Encara recordo la primera vegada que la Isabel [Artigas] ens va explicar com va ser d'emotiu veure els nostres usuaris sortint d'aquí amb el seu primer sou i dient: «M'ho he guanyat».

Creu que una de les grans lluites de l'entitat ha estat sensibilitzar la ciutadania sobre les capacitats del col·lectiu que empara?

Hi ha persones que podem dir que tenen una discapacitat, però que són perfectament capaces, molt millor, més metòdicament i amb més seguretat, que cap persona que etiquetem com a normal. Tot és una qüestió purament d'apreciació, tots tenim alguna discapacitat.

Quines són les necessitats de l'Altem actualment per optimitzar encara més els serveis que ofereix?

Des del punt de vista assistencial, la nova residència al solar de l'antiga llar d'infants Ramon Reig és el projecte estrella. L'Ajuntament de Figueres ha pogut adquirir la parcel·la annexa i tenim prou espai per encabir-hi els blocs que permetran la vida familiar d'un grup d'usuaris. Això per una banda. Des del punt de vista de les activitats professionals, ens trobem amb un coll d'ampolla. Tenim molta demanda que no podem assumir, perquè no tenim suficients instal·lacions. Necessitem trobar naus, adquirir maquinàries i el finançament necessari per assumir aquesta demanda. Tenim un camí a recórrer amb il·lusió i entusiasme.

Com podrien resoldre aquestes necessitats?

La nostra idea és trobar patrocinadors. Una empresa ens podria patrocinar un bloc residencial de la nova residència, i aquesta seria una aportació estàtica molt valuosa. Però jo vaig encara més enllà, soc més ambiciós, en el sentit que un finançament actiu, per a projectes concrets, també ens pot resultar molt efectiu.

Pot posar un exemple?

El càtering, per exemple, admet l'ús de productes que reuneixen unes característiques concretes: desenvolupats i criats a la comarca, seguint un procés ecològic, produïts per persones que s'han destacat en el món de la cuina i elaborats en unes instal·lacions ben adequades i amb la meticulositat pròpia de l'Altem. Tot això pot donar com a resultat unes línies de productes enormement atractives, per ferne una distribució.