L'Ajuntament de Castelló d'Empúries destinarà 1.703.872,17 euros a les inversions de l'exercici del 2019. Aquesta partida s'ha modificat a l'alça, aportant un 26,45% més de pressupost que el que s'hi va destinar l'any 2018, que va ser de 356.000 euros menys. Aquesta decisió es va oficialitzar en el ple del 29 de novembre en el marc de l'aprovació del pressupost municipal de l'exercici del 2019.

«Hi ha inversions que encara s'han de fer i no es poden demorar fins a l'exercici següent», explica l'alcalde Salvi Güell. Per això, també es va aprovar una modificació de crèdit que permetrà tirar endavant projectes d'inversió amb pressupost del 2018. Es tracta de despeses per a les quals no existeix crèdit consignat en aquest Pressupost 2018 o bé en tenen massa poc. En aquest bloc, destaca la consignació de mig milió d'euros per a la segona fase de reforma de la urbanització de l'avinguda Marinada. En aquesta zona es detecten greus problemes quan plou, ja que es formen basses, i l'actuació consistirà a fer voreres i adequar el sistema de canalització de les aigües pluvials. Amb aquesta segona fase, s'acabarà amb la intervenció a tota l'avinguda Marinada fins al carrer Fages de Climent.

Gràcies a la modificació de crèdit, també es podran fer voreres al carrer de la Muga, amb 75.000 euros de pressupost; es millorarà l'enllumenat de Castelló Nou, amb 50.000 euros; i s'augmentarà la partida d'obres de caràcter general amb 120.000 euros.

Renovació dels contenidors

Una altra actuació destacable d'aquesta partida és la renovació de contenidors al municipi, pressupostada amb 75.000 euros. Güell explica que «aquesta tasca era responsabilitat del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, però per avançar temps el consistori ha decidit fer-se'n càrrec».

En gran part, tots aquests projectes són inversions financeres sostenibles, i existeix capacitat de finançament provinent del romanent de tresoreria del 2017. Si a les inversions que s'estan executant se li sumen aquelles previstes per al pròxim exercici, estem parlant d'una xifra superior a 4 milions d'euros.

En la partida d'inversions del 2019, l'alcalde explica que «hem optat per fer moltes actuacions». D'entre totes les que es tenen projectades, destaquen els 150.000 euros per la pavimentació del car­rer Fruita, Paireria vella i plaça del Vi. Aquests carrers del centre històric tindran el soterrament de serveis i es posarà pedra al paviment, igual que s'ha fet amb totes les altres parts del centre històric.

També es planteja posar voreres a l'avinguda Joan Carles I i reasfaltar i pavimentar carrers, dos projectes dotats de 150.000 euros cada un.

Enguany ha augmentat la partida destinada als Pressupostos Participatius del 2019, que passen de 125.000 a 150.000 euros.

En el capítol d'inversions, també s'aprecia que l'Ajuntament vol fer un esforç per proveir de serveis la platja d'Empuriabrava. Hi ha la previsió de gastar 68.500 euros en il·luminar la zona de jocs infantils de la platja, la zona de la pista per fer activitats, adquirir un rocòdrom i proveir del servei de wifi.