Les obres de la plaça Tarradellas entren a la recta final i la reurbanització que s'ha dut a terme ja deixa intuir el pas de vianants que es vol generar des de l'aparcament de la carretera de Llançà fins a l'oficina de turisme i el centre de la ciutat. Els operaris encara estan realitzant tasques d'acabats, sobretot a les intermediacions.

A la plaça de l'Escorxador, els operaris estan instal·lant la pavimentació. En aquest espai, també han aprofitat per renovar l'enllumenat i tots els serveis com la telefonia, l'aigua o el clavegueram.

Aquesta obra va portar polèmica perquè va eliminar l'aparcament que s'hi ubicava. La reurbanització que s'està duent a terme proposa un canvi d'ús de l'espai i per això s'ha pavimentat i reurbanitzat l'esplanada. També es volen suprimir les barreres arquitectòniques i adequar la plaça i les cruïlles de l'entorn a la normativa d'accessibilitat.

Les obres es van adjudicar per 334.223 euros que es financen al 50% entre l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla de rehabilitació del centre històric, Pla amb el qual l'Ajuntament està reurbanitzant els carrers Barceloneta, Jonquera i Peralada i que finalitzarà a finals d'any amb la reurbanització del carrer Ample per completar la transformació de tot el sector del Centre Històric.

El carrer Jonquera resta pavimentat excepte diversos punts molt focalitzats, que és on s'han fet les connexions dels nous serveis amb les connexions dels habitatges. A partir d'ara, els obrers ja podran procedir a pavimentar tot allò que falta.

Al carrer Peralada, l'empresa responsable ha formigonat el dar­rer tram que permetrà iniciar la pavimentació amb el mateix tipus de pedra que la resta de carrers que s'han subvencionat amb el Pla de rehabilitació del centre històric.

Malgrat que les obres de la plaça de l'Estació estan aturades en espera que es puguin completar les recerques arqueològiques, la resta del projecte segueix en marxa. Renovaran la xarxa de serveis obsolets; l'adequació i ampliació de les voreres davant al car­rer Sud; l'adaptació de les cruïlles del carrer Migdia-Sud, Migdia-Fortià i Migdia-Riumors; l'ampliació de la vorera oest del carrer Migdia entre Sud i Fortià; l'ampliació de la vorera sud del carrer Sud entre Joan Reglà i Joan Arderius; l'ampliació de la vorera nord del carrer Fortià entre Migdia i Joan Arderius, i la millora de la pavimentació de les calçades en l'àmbit de tot el projecte.

L'Ajuntament no rep l'obra del carrer Barceloneta a causa de les deficiències en el paviment

El paviment del carrer Barceloneta, que fa pocs mesos que s'ha instal·lat, també en el marc del Pla de rehabilitació del centre històric, presenta defectes, ja que, en tot un tram del carrer, les pedres presenten inestabilitat. De fet, les xarxes ja se n'havien fet ressò alertant de la «mala qualitat» de les obres efectuades en aquest carrer.

També a les xarxes socials, l'alcalde Jordi Masquef, va manifestar que havia anat a comprovar in situ aquestes deficiències amb els tècnics municipals i que havia decidit «no donar per acabada l'obra» fins que l'estat del carrer «sigui impecable». Així doncs, l'empresa adjudicatària està refent el sòl perquè l'Ajuntament pugui recepcionar l'obra.

Alguns veïns també han manifestat algunes incongruències de l'obra com una canalera que passa pel mig d'una caixa impedint que es pugui tancar la porta.

Els treballs d'aquest carrer, que van començar el novembre de l'any passat en mans de l'empresa Excaserva SL, ja es van veure afectats per una incorrecta planificació de l'obra i per problemes en el subministrament del paviment. Els contractes que realitzen les administracions públiques preveuen un seguit de penalitzacions que s'haurà de veure si s'apliquen en aquest cas.