Per al formador i professor Enric Queralt, les tasques que encarreguen els docents als alumnes per fer a casa tant poden ser una oportunitat com un malson. Segons va explicar divendres, 30 de novembre, en una conferència organitzada a Figueres pel Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà, el debat sobre els deures s'ha d'obrir, no es pot amagar i tampoc no es pot situar en termes d'enfrontament.

Va opinar també que, en cap cas, aquest treball extraordinari s'ha de plantejar com una forma de completar, acabar o complementar la feina que ha quedat pendent a classe. Per a ell, aquells que consideren que els deures garanteixen l'èxit acadèmic dels alumnes s'aferren a un mite.

«Els bons deures han d'afavorir la curiositat, han de ser adequats i han d'estar ajustats a les necessitats dels alumnes; han de ser clars i precisos, per tal que no hagi de ser responsabilitat dels pares fer tasques escolars, i cada alumne ha de poder-se'ls regular lliurement, sense pressions», va comentar Enric Queralt, alhora que posava com a exemple situacions de la vida quotidiana en què els alumnes poden aplicar els seus coneixements i que també poden ser considerats deures, com esbrinar perquè una vaca porta una etiqueta, o si el menú escolar està elaborat tenint en compte els criteris de la piràmide de l'alimentació, o mirar el programa informatiu del Super 3 "InfoK" i comentar-lo el dia següent a l'aula.

Els deures escolars, una oportunitat o un malson?

Els deures escolars, una oportunitat o un malson?

El ponent va denunciar que «l'estrès infantil existeix» i un dels símptomes és la baixada del rendiment escolar. A més va donar una dada «preocupant»: a l'Estat espanyol, un 70% de noies estudiants de 15 anys pateix estrès a causa dels deures. «Quan estem estressats, no podem aprendre», va sentenciar Enric Queralt.