L'alcalde de Figueres Jordi Masquef ha anunciat, aquest dilluns al migdia, el nou cartipàs del govern municipal que presideix i en el qual s'hi incorporen els dos regidors no adscrits, ex components d'Unió a la candidatura de CiU, Manuel Toro i Núria Galimany. Toro assumirà la primera tinença d'alcaldia. El fins ara número 2 del govern figuerenc, l'independent Francesc Cruanyes, passarà a ser el portaveu.

Jordi Masquef, que recentment va substituir a Marta Felip, ha explicat que mantingut durant aquests últims dies «una ronda de converses amb tots els grups municipals i els regidors no adscrits, basada en la necessitat d'explorar les possibilitats d'arribar fins a final del mandat a acords de governabilitat o de temes de ciutat, amb la mà estesa i la màxima voluntat de col·laboració». L'expresident de la Penya Unionista Figueres, Josep Buixó, ocuparà la plaça de regidor que ha deixat vacant Marta Felip.

Després de les trobades mantingudes amb ERC, PSC, CUP, PP, C's, Compromís i els dos regidors no adscrits, s'ha avançat en donar resposta a aquesta exigència ciutadana i avui en podem ja anunciar resultats concrets.

El PDeCAT ha avançat que, per una banda,'ha arribat a un acord de governabilitat amb els dos regidors no adscrits -Manel Toro i Núria Galimany-, que des d'ara mateix s'incorporen de nou al govern municipal i a qui l'alcalde «agraeix públicament la seva voluntat d'entesa i, sobretot, el seu compromís amb Figueres». La suma d'aquests dos regidors significa la recuperació de l'equip que va guanyar les eleccions municipals del 2015 i, per tant, dota el govern de major estabilitat i de més capacitat per afrontar els reptes marcats en aquesta recta final de mandat.

L'alcalde expressa la seva voluntat inicial «que el grup municipal d'ERC també treballés des del govern de la ciutat», però «en una decisió legítima» que «respecta, però no comparteix», però destaca la seva predisposició a tancar acords en els grans temes de ciutat, alguns dels quals ja s'han començat a treballar.

L'alcalde fa un agraïment extensiu a la resta de grups municipals per la seva voluntat de col·laboració: "Crec que hem sentat les bases perquè el diàleg i la cooperació entre govern i oposició marquin l'inici d'una nova etapa que aviat hauria de donar fruits en forma d'acords en temes de gran transcendència, com ara els propers pressupostos. Tots plegats ens hem conjurat per, sempre que sigui possible, sumar i avançar."

Sense noves dedicacions

A banda dels nous tinents d'alcalde, el cartipàs contempla que Masquef assumeixi les àrees d'Urbanisme, Secretaria i Contractació, Comunicació, Contractació i Contenciosos, Cultura, Mobilitat, Esports i Fires i Mercats.

Cruanyes gestionarà Govern Obert i Participació, Solidaritat i Cooperació, Relacions Transfrontereres, Medi Ambient, Patrimoni i el barri de Sant Joan.

Manel Toro també es converteix en el regidor d'Hisenda, Promoció Econòmica, Turisme, Recursos Humans, Tresoreria i Comerç i Turisme. Galimany, per la seva banda, assumeix Educació, Infància, Joventut, Acció Cívica i Drets Civils.

El regidor Quim Felip manté les àrees de Serveis Urbans i Qualitat Urbana, Manteniment, Seguretat, Protecció Civil i Cultura Popular i Dolors Pujol, les de Gent Gran, Dones, Salut, Benestar Social, OMAC, Estadística i Informàtica.

El nou regidor, Josep Buixó, que previsiblement s'incorporarà al ple de desembre en substitució de Marta Felip, assumirà les regidories d'Associacions Veïnals, Discapacitació i Habitatge.