L'Ajuntament de Vilajuïga ha advertit als seus veïns de la presència d'una espècie de cactus forà i perillós al llarg d'un quilòmetre de la zona de la riera. Durant les pròximes setmanes, i a petició del consistori, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) durà a terme uns treballs d'eliminació d'aquestes plantes promogut a instància de la Diputació de Girona. La Diputació lidera i executa el projecte per eliminar l'espècie invasora Opuntia Aurantiaca de diversos espais que voregen la riera de Vilajuïga. Aquest programa té el finançament de l'Obra Social “la Caixa” i l'autorització de l'ACA.

«L'existència d'aquest cactus el va detectar un veí del municipi mentre passejava amb el seu gos per la zona de vianants de la vora de la riera», explica l'alcaldessa Joana Cobo. En arribar a casa seva, va veure que l'animal tenia una punxa clavada.

El mateix veí va ser qui va emprendre la recerca fins a descobrir que aquesta planta es tractava de l'espècie forana Opuntia Aurantiaca. En informar dels fets a l'Ajuntament, es va constatar que la informació era certa i que la punxada d'aquesta planta és perillosa per als animals i per a les persones.

Com que la zona de la riera és competència de l'ACA, l'Ajuntament va decidir informar-los del problema abans d'emprendre cap acció. «Estem molt contents de la implicació de tothom a l'hora de solucionar aquest problema. Tant el veí que ens va avisar com l'ACA, que ha respost de seguida la nostra petició», apunta Cobo.

L'actuació de l'ACA es farà en tres fases i consistirà a netejar manualment l'accés a les superfícies afectades per evitar la dispersió de fragments de l'Opuntia Aurantiaca, la retirada manual mitjançant eines adequades i eliminar les restes extretes.

Prové de l'Amèrica del Sud

En concret es tracta de l'espècie Opuntia Aurantiaca, un cactus originari de l'Amèrica del Sud i que pot resultar problemàtic en països amb climes temperats i càlids. No és la primera vegada que es detecta aquesta espècie a les comarques gironines.