L'Ajuntament de Roses vol posar en valor el patrimoni geològic del rocam costaner de la punta Poncella de Roses, un aflorament amb més de 300 milions d'anys d'història. El projecte de geoconservació que es planteja el consistori està aprovat, inicialment, es farà en tres fases i disposa d'un pressupost de 70.000 euros. La zona d'intervenció se centra entre les carreteres de Canyelles i el mar, des de la punta de la Bateria, passant pel camí de ronda fins al far. «L'objectiu és millorar l'accés a la zona i fer més visible el patrimoni geològic de les zones de cisalla de Roses», explica l'alcaldessa, Montse Mindan.

Roques granitoides amb història

S'ha descobert que en aquesta zona hi afloren unes roques granitoides que procedeixen d'un cos magmàtic que es va solidificar fa uns 300 milions d'anys.

A sobre d'aquest aflorament geològic, s'hi han anat acumulant abocaments de runa procedents de la construcció del camí de ronda, de les obres en terrenys del costat o per les inclemències del temps. A sobre d'aquesta runa, al llarg del temps, hi ha anat creixent vegetació invasiva. La primera actuació de geoconservació de l'Ajuntament en aquesta zona se centrarà, precisament, en eliminar la runa per retrobar el substrat original i erradicar la vegetació.

La segona actuació es basarà a acomodar-hi una nova estructura. Primer de tot, s'instal·larà una escala perquè els visitants puguin accedir-hi des del camí de ronda, que passa per sobre. També està prevista la instal·lació d'una passera volant per les roques, perquè es pugui veure de prop els substrats. L'alcaldessa Montse Mindan afegeix que «tenim la intenció que la gent que passi pel camí de ronda pugui baixar i acostar-se a apreciar la morfologia de les roques».

Itinerari accessible i didàctic

La tercera i última actuació serà la de marcar l'itinerari. El consistori vol crear un relat pedagògic a través de panells explicatius que destaquin les peculiaritats del patrimoni que es té al davant.

Aquest espai de geoconservació, accessible i didàctic, suposarà per a Roses una via més de promoció del municipi a escala turística. «Els turistes que tenim a Roses cada vegada se senten més atrets per l'entorn natural del nostre municipi», apunta l'assessora urbanística, Sílvia Ripoll.

Després de l'aprovació inicial del projecte, en aquests moments s'està tramitant la licitació de l'espai per part del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Quan es tingui la cessió, es donarà pas a l'aprovació definitiva del projecte i sortirà a licitació. El calendari d'obres apunta que el setembre del 2019 s'iniciarien les tres fases dels treballs de reconstrucció i, si se segueix el ritme previst, s'estendrien durant quatre mesos. L'objectiu de l'Ajuntament és que estigui en ple funcionament de cara a la temporada turística d'estiu del 2020.

Reconegut des del 1999

L'any 1999 es va fer un inventari dels espais d'interès geològic d'arreu de Catalunya, i es va descobrir que els afloraments de Roses eren molt valuosos i excepcionals a escala internacional. El document reconeixia el valor dels processos tectònics de les zones de cisalla. Aquest patrimoni excepcional del rocam rosinc fa molt de temps que és objecte d'estudi d'experts i científics universitaris d'arreu del món visiten aquest rocam.