Més de 250 alumnes, entre ells alumnes de l'Institut Olivar Gran de Figueres, han obtingut el certificat «Coneixedor de Vi i Cava» implantat amb èxit per les patronals Associació Vinícola Catalana i Institut del Cava i la Fundació per la Investigació del Vi i la Nutrició. Aquest certificat els hi permet tenir una formació més directa sobre les necessitats del propi sector vinícola, no només enfocades al camp de la restauració sinó altres sortides professionals com poden ser les botigues especialitzades, les sales de tast, les pròpies bodegues... és a dir, a totes aquelles tasques relacionades amb una millor manipulació, servei i venda.

Aquest és el setè any que s'està impartint aquest mòdul de formació sobre el vi i el cava elaborat a qualsevol de les dotze denominacions d'origen catalanes. Les escoles que l'han introduït al seu programa acadèmic des de l'inici han estat l'Escola Joviat de Manresa, l'Institut Olivar Gran de Figueres, l'Institut Cavall Bernat de Terrassa i l'Escola Jesuïtes de Sarrià - Sant Ignasi de Barcelona.

Durant 66 hores lectives, els alumnes coneixen la identitat de cada denominació d'origen, els vins que s'elaboren a Catalunya, les particularitats de cada territori i paisatge, així com la importància de la preservació del medi ambient i els beneficis d'un consum moderat i responsable de vi en el context d'una dieta sana i equilibrada. La teoria s'acompanya amb tasts de vins i caves, on els alumnes posen a la pràctica els coneixements adquirits.

Aquest grau de formació està recolzat pel Departament d'Ensenyament, per l'INCAVI, les patronals del sector, pels professionals (sumillers i enòlegs) i empreses del sector així com pels centres educatius.

El certificat de "Coneixedor de Vi i Cava" permet als alumnes obtenir una sòlida formació que els ajudarà a desenvolupar amb èxits les seves carreres professionals, ja sigui en un restaurant, una botiga o un celler.