El Departament de Territori i Sostenibilitat revisarà si el tercer carril de l'AP-7 i l'estació del TAV a Vilafant desguassen correctament l'aigua. El conseller Damià Calvet ha explicat que estudiaran reclamar al Ministeri de Foment que hi actuï per millorar les infraestructures per evitar futures inundacions. Calvet ho va anunciar ahir durant la inauguració de les obres d'ampliació de la depuradora de Figueres.

El conseller va assegurar que des del Departament s'elaborarà un informe per tal d'esclarir si hi ha infraestructures que depenen de l'Estat i que necessiten solucions de desambassament hidràulic, com seria el el cas del tercer carril de l'autopista AP-7 i l'estació del TAV a Vilafant. Tant des de Territori com el propi Ajuntament de Figueres se sospita que les obres de les dues infraestructures no es van fer correctament i que podria ser un factor afegit de les inundacions.

La «intuïció» del conseller és compartida. L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, també considera que les obres del TAV són «defectuoses» i que tenen un «impacte directe» a la riera Galligants. De fet, això explicaria l'esvoranc de la Rambla que es va produïr amb els aiguats de fa quatre anys.

«Volem minimitzar els riscos», va insistir. Ja el 2014, quan es va produïr el forat a la Rambla, es va assenyalar la possible implicació de l'estació del TAV amb les inundacions. I és que la canalització de l'estació desemboca a la riera.

D'altra banda, un cop finalitzat l'estudi, s'enviaria una petició concreta al Ministeri de Foment per tal que traslladi a Adif i la concessionària de l'autopista per tal que hi executin millores.

El conseller es va reunir ahir al matí amb els ajuntaments de Figueres, Vilafant i Vila-sacra per analitzar l'episodi de pluges. En la trobada hi va assistir també el delegat del Govern a Girona, Pere Vila i el director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló.

Al respecte, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) elaborarà un inventari dels danys i s'ha anunciat la neteja de les lleres de rius i reforçar les motes amb caràcter d'urgència. Es tracta d'actuacions preventives però que «no es poden dilatar en el temps», ha dit l'alcalde Jordi Masquef.

També s'estudiarà l'enderroc d'infraestructures que puguin provocar un «efecte embassament» que afavoreixi el desbordament dels rius. Aquest seria el cas de l'antic pont entre Figueres i Vlia-sacra.

Tot i això, el conseller ha recordat que «no existeix el risc zero», però que la feina és minimitzar els riscos.

Sobre la petició d'ajuts extraordinaris per les inundacions, Masquef ha explicat que en poden sol·licitar a la Generalitat i a l'Estat. «Estem esperant la quantificació dels danys» i ha recordat que no es van haver de lamentar danys personals.L'ampliació de la depuradora

Calvet va inaugurar ahir les obres d'ampliació de la depuradora de Figueres. La intervenció s'ha fet amb caràcter forçat per adequar-se a les directrius de la UE pel que fa a la reducció de nutrients en el tractat a les aigües residuals. Els treballs han comptat amb una inversió de cinc milions d'euros i han inclòs la construcció d'un nou reactor biològic, un decantador secundari i l'ampliació de la línia de tractament de fangs.

El conseller ha assegurat que demostra que el Govern compleix els compromisos i que contribueix a tenir un cabal «més ecològic». Calvet també ha recordat el seu predecessor en el càrrec, Josep Rull, a qui s'hi ha referit com a «conseller legítim». També s'ha anunciat la construcció de la nova depuradora a partir del 2022.

El traspàs de Rodalies

Durant l'acte, el conseller també va anunciar una reunió amb el Ministeri de Foment per reobrir el traspàs de Rodalies. Al respecte, Damià Calvet, veu «impossible» que es pugui prestar un servei correcte sense fer efectiu el traspàs. La trobada es produïrà en les properes setmanes. Sobre l'accident de Vacarisses ha indicat que les obres per restablir el servei avancen «a bon ritme».