Un ramat de més de cinquanta vaques salvatges de l'Albera està fent malbé els terrenys i els cultius dels pagesos d'Espolla. Aquest problema afecta tot el poble en general, però en especial aquells productors que estan situats a la cara nord del municipi.

Les vaques que campen lliures pels camps d'Espolla no estan identificades ni controlades, i es mouen prop de la carretera que va d'Espolla a Sant Climent Sescebes, cosa que pot generar un greu perill si envaeixen la calçada. Aquests animals tampoc estan subjectes a cap tipus de control sanitari, per la qual cosa poden portar qualsevol malaltia a les explotacions. Xavier Llach, un pagès indignat amb la situació, explica que «he hagut de tancar les meves vinyes i, tot i així, les vaques han entrat i m'han xafat els ceps. Tot això em posa nerviós». Lluís Pagès, propietari d'una plantació d'olivera ecològica a Espolla, diu que «totes aquestes vaques fa més de deu anys que hi són, i s'han anat reproduint fins convertir la situació en insostenible. La veritat és que tots n'estem molt farts. Com pot ser que en ple segle XXI el Departament permeti tenir animals malalts i sense identificació? La responsabilitat és seva!».

Consideren que falta control

El passat mes d'agost, una agrupació d'una trentena d'agricultors del municipi va denunciar aquest problema sanitari al Departament d'Agricultura de la Generalitat. En el document exposaven que aquests animals feien malbé les explotacions, vinyes i oliveres dels ramaders i pagesos d'Espolla, i es queixaven de la «deixadesa, falta de control i rigor» de l'oficina de Figueres del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i dels Serveis Territorials de Girona. «Encara és hora que veiem alguna actuació real per resoldre el problema», explica Pagès, afegint que no va rebre cap resposta de l'escrit. Per la seva banda, el Departament assegura que està emprenent batudes periòdiques per resoldre aquest problema, l'última de les quals es va fer a l'octubre amb dues vaques abatudes.

Per la seva banda, Marta Carola, la presidenta de l'Associació de Ramaders de Vaca de l'Albera, explicava a TV3 que aquestes vaques salvatges no són dels seus ramats ja que tenen tots els exemplars sensats i localitzats. Actualment, la vaca de l'Albera està en perill d'extinció perquè només en queden 600 exemplars. Per aquest motiu, el mes de març es va iniciar el projecte ALBERAPASTUR, que busca protegir l'espècie.

Tot i les aclaracions de Carola, Pagès explica que va trobar un cròtal -identificador de l'orella de les vaques- d'una vaca de l'Albera en una de les seves finques. «Això pot tenir dues explicacions. O que algunes del ramat siguin vaques de l'Albera, o que només es tracti d'un exemplar que se'ls ha escapat», explica l'agricultor.

Volen que el bestiar se sacrifiqui

La solució per acabar amb aquest problema, segons expliquen els firmants de la denúncia, seria sacrificar el bestiar que tants problemes els genera. L'altra opció seria fer una batuda general o aplegar aquests animals, una actuació certament complicada ja que es tracta d'exemplars espantadissos que fugen en sentir sorolls. Aquesta operació tindria certa complexitat ja que els animals estan repartits entre dos i cinc quilòmetres de distància.

Fa moltes generacions que els agricultors d'Espolla treballen per cultivar les seves finques, mantenir la biodiversitat, el territori i l'activitat econòmica de l'entorn. Ara només falta esperar que la inoperància del Departament no condemni el territori ni la gent que hi viu.