L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, complint amb el compromís de «tolerància zero» amb la delinqüència, ha convocat una reunió amb la directora general d'Endesa, Isabel Buesa, per demanar-li solucions als dèficits de llum que pateix el sector oest de la ciutat.

D'altra banda, fonts de la companyia elèctrica expliquen que aquestes actuacions es fan de manera regular, ja sigui a petició seva o a demanda de les autoritats policials o judicials. L'empresa manifesta que la voluntat és seguir organitzant dispositius d'aquest tipus per apaivagar els talls de llum que pateixen els abonats de la zona.

Fonts alienes a l'empresa confirmen que s'han donat casos que l'entorn dels defraudadors ha rebut els tècnics de la companyia elèctrica amb hostilitat i armes de foc. Aquest fet ha provocat que alguns treballadors de l'empresa subcontractada d'Endesa hagin demanat, fins i tot, canvis de torn per no haver d'atendre les incidències tècniques que provenen d'aquesta zona de Figueres.

Endesa alerta que el principal motiu per realitzar controls és mantenir les instal·lacions en un estat reglamentari i de seguretat. Tot i que els infractors punxen l'electricitat de línies de baixa tensió, Endesa explica que s'han donat casos, en altres indrets, de cremades greus i fins i tot morts per manipular la línia elèctrica.

A Figueres la sobretensió va cremar un dels dos centres de transformació que aporten energia als barris havent-lo de substituir per un de nou. A banda d'aquest esdeveniment, també hi ha hagut algun incendi en certs punts de la línia elèctrica a causa de la sobrecàrrega dels que roben l'electricitat per fer créixer les plantacions de marihuana d'interior. Les línies elèctriques es dimensionen segons el nombre d'abonats que poden, simultàniament, consumir energia.

Complementàriament als dispositius, Endesa està realitzant nous sistemes de control que es mostren efectius, ja que el nombre de talls ha disminuït considerablement. Es reserven de donar més detalls sobre aquestes mesures per no donar pistes als infractors.

Fonts de la companyia asseguren que són conscients del greuge que pateixen els abonats i emfatitzen les dificultats tècniques per evitar el grau elèctric.