L'Ajuntament de Figueres es planteja demanar a la Generalitat ajuts extraordinaris per fer front als danys provocats per l'aiguat d'aquest diumenge. L'alcalde, Jordi Masquef, ha dit que no veu factible que puguin acollir-se a la declaració de zona catastròfica però ha explicat que els serveis jurídics estan treballant per veure quines possibilitats tenen. D'altra banda, Masquef ha assegurat que les cases de Vilatenim que es van inundar es van construir a principis del 2000 amb tots els permisos i sota una qualificació de sol urbà. Malgrat això, ha admès que és qüestionable que es fessin amb un aparcament soterrat tenint en compte que antigament els terrenys eren rústics. L'alcalde també ha anunciat que posaran a disposició dels veïns afectats un servei d'assessorament amb un advocat i una asseguradora perquè puguin tramitar les seves reclamacions.

Figueres estudiarà demanar a la Generalitat ajuts extraordinaris per afrontar els danys provocats per l'aiguat de diumenge. L'alcalde, Jordi Masquef, ha admès que no veuen possible la declaració de zona catastròfica però ha dit que parlaran amb el Govern per veure si se'ls pot incloure en alguna tipus de declaració "d'excepcionalitat".

De moment, no han quantificat els desperfectes però l'alcalde ha avançat que els materials són nombrosos en domicilis particulars i també a comerços. En aquest sentit, ha explicat que la zona comercial de Vilatenim on hi ha un supermercat Carrefour està avaluant els danys i que no preveuen tornar a obrir fins almenys d'aquí a dos dies. El camp de futbol del Figueres també ha patit inundacions als baixos i la quinzena de persones que van quedar incomunicades ahir al nucli de Palol de Vilatenim, es troben bé.

Pel què fa a les cases inundades de Vilatenim, Masquef ha admès que podria ser "dubtosa" la seva construcció amb un aparcament soterrat però ha dit que quan es van construir a principis del 2000 es van fer amb tots els permisos, inclosos els "d'administracions supramunicipals".

L'alcalde ha dit que antigament eren uns terrenys rústics però que quan es va edificar una part de la zona comercial es van requalificar com a sòl urbà. "Segurament si ara s'hagués de tornar a fer, es plantejaria diferent", ha dit Masquef fora de càmera. "No ha estat cap negligència de l'Ajuntament", ha insistit.

{C}

Figueres es planteja demanar a la Generalitat ajuts extraordinaris per l'aiguat

Figueres es planteja demanar a la Generalitat ajuts extraordinaris per l'aiguat

Un punt per fer reclamacions

Per atendre les reclamacions dels afectats, habilitaran durant dos dies un punt d'atenció amb un advocat, una asseguradora i un agent dels serveis socials que acompanyaran els veïns per fer les seves peticions.

En qualsevol cas, ha recordat que a la ciutat es van registrar 250 litres per metre quadrat en un sol dia. Una dada que suposa la meitat de que sol ploure a Figueres durant tot l'any. En aquest sentit, ha dit que l'ACA ha fet actuacions per netejar les lleres dels rius Muga i Manol però ha dit que el principal problema va ser l'acumulació d'aigua en poques hores.

L'enderroc d'un antic pont

Malgrat això, ha dit que parlar amb l'Ajuntament de Vila-sacra per estudiar la possibilitat d'enderrocar l'antic pont que hi havia a la carretera que unia Figueres amb el municipi abans del desdoblament de la C-260. Segons Masquef, la construcció va frenar, en part, el pas de l'aigua. "La prevenció és fonamental tot i que hi va haver un fenomen natural molt important", ha dit.

La ciutat comença a recuperar la normalitat

Masquef ha insistit però que no s'han hagut de lamentar danys personals. En aquest sentit, ha explicat que s'ha reobert la C-260, tot i que continua tancat el vial del Polígon de Vilatenim fins al carrer Itàlia, el camí de Can Lel i el camí vell de Vilatenim.

També s'ha reobert el Parc Bosc que estava acordonat per seguretat després de la caiguda d'un arbre i la Guàrdia Urbana ha pogut accedir al nucli de Palol de Vilatenim que estava incomunicat des de diumenge a la tarda.

Els interns de la Residència les Acàcies, de la Fundació Altem, però, continuen de moment a l'Hospital de Figueres a l'espera que es pugui restablir la normalitat a les instal·lacions.