La DO Empordà ha tancat una de les millors veremes de la dècada. Els cellers empordanesos han collit durant els darrers mesos un total de 9,7 milions de quilograms de raïm. Aquesta quantitat representa un augment de 12% respecte la verema del 2017 i un increment del 13% en comparació a la mitjana de la darrera dècada.

Les abundants pluges de la primavera, la bona climatologia de l’estiu i la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes són els factors que han propiciat aquest augment de producció durant la verema d’enguany. Aquestes mateixes condicions han afavorit que l’estat sanitari de les vinyes hagi estat excel·lent i que pràcticament el 100% del raïm hagi entrat sa als cellers. Els bons resultats d’aquesta campanya permeten ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera repercuteixen en una molt bona qualitat dels vins de l’anyada.

Els cellers de la DO Empordà van iniciar la verema a les dates tradicionals, entre mitjans i finals d’agost, i van finalitzar els treballs a finals del mes passat.

Com ja és habitual, les varietats autòctones han estat les més abundants amb més del 70% de la producció total. Les garnatxes negra, blanca i roja han estat les més majoritàries i representen el 33,9% de tota la producció, mentre que la carinyena o samsó suposa el 18% del total collit aquest any.

Yoshiko Akehi, fascinada' amb les varietats autòctones de l'Empordà

Justament, la periodista, investigadora del mon del vi i escriptora japonesa, Yoshiko Akehi, ha quedat 'fascinada' amb les varietats autòctones de la DO Empordà, durant la visita que ha realitzat per conèixer els vins i els cellers empordanesos. "Les varietats autòctones són fascinants, sobretot la carinyena blanca i la garnatxa roja, que són poc conegudes però els seus vins són singulars i de gran qualitat', ha explicat després de la seva visita.

Yoshiko Akehi és una de les ambaixadores més importants de vins espanyols al Japó y és organitzadora del tast de la Guía Peñín al país nipó. Convidada pel Consell Regulador de la DO Empordà, l'experta vinícola ha visitat les vinyes diversos cellers, com Mas Estela, Cooperativa d’Espolla, Cellers d'en Guilla, Vinyes d'Olivardots, Empordàlia o Espelt, i ha tastat els vins d'una vintena d'elaboradors empordanesos. Com a conclusió de la seva estada, la periodista ha assegurat que "l'Empordà té unes grans possibilitats de ser una zona vinícola molt atractiva pels amants i entesos del vi per la peculiaritat i qualitat dels seus vins".

Akehi també s'ha mostrat gratament sorpresa per la varietat de sòls "que és molt atractiva en una zona petita, ja que permet als cellers elaborar vins amb les mateixes varietats en terrenys diferents". La Tramuntana és el tret climàtic que més ha cridat l'atenció de la periodista japonesa que ho considera una avantatge pel cultiu de vins ecològics. En les conclusions sobre la seva estada, també destaca els vins elaborats a sol i serena amb damajoanes que va trobar 'molt interessants", fruit de la tradició de les diverses zones de la DO Empordà.