L’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys Mercè Bosch (ERC) vol seguir treballant pel poble i amb el poble per satisfer les necessitats de la gent i ja ha anunciat que es presenta a les eleccions municipals que se celebraran el pròxim 2019. Nascuda a Maçanet de Cabrenys (1976), casada i amb dos fills, Bosch és Auxiliar d’Infermeria i representa el municipi des del juny del 2015.

Després de la festa major i a punt de finalitzar les jornades gastronòmiques de la castanya, Maçanet allarga la temporada turística?

Som un poble de 700 habitants. Hi ha molta gent empadronada de segona residència. A l’hivern som uns 500. Som un poble que ens basem en el turisme, tenim 8 restaurants, més de 200 places per dormir, càmping, apartaments turístics, l’oferta turística és molt important, però estem en aquesta estacionalitat, molt concentrada en estius i períodes de vacances. Durant l’època d’hivern, costa subsistir i hem de poder ampliar aquesta temporada. L’Empordà s’ha vinculat molt amb la Costa Brava. Nosaltres reivindiquem que hi ha una zona interior que és una gran desconeguda, amb un potencial cultural, natural, gastronòmic, importantíssim i dins l’àmbit esportiu també, que hem de donar a conèixer.

Com pensa l’Ajuntament trencar aquesta estacionalitat?

Hem volgut iniciar un projecte a escala turística creant una marca per a Maçanet a tres anys vista, amb tres anys temàtics per fomentar el turisme. Això ens permetria oferir més llocs de feina, i potser vindria més gent a viure a Maçanet, ja que tenim pràcticament tots els serveis necessaris. La meva generació, que som més joves i que ens hem quedat a viure al poble, volem tenir una qualitat de vida que no podem tenir en una ciutat tant per a nosaltres com per als nostres fills. Valores que puguin estar en una escola rural. Ara tenim 35 alumnes, a la llar d’infants tenim 8 alumnes i l’any vinent en quedaran 2. Volem que vingui més gent al poble per mantenir aquests serveis.

Quina és la nova marca de Maçanet i en què consisteix?

Hem creat la marca Maçanet la Vall infinita per posar en evidència que són infinites les coses que aquí podem fer, podem practicar des de senderisme, fins a activitats com BTT o futbol golf. Pel que fa a la cultura, tenim dins el nostre municipi set ermites romàniques, i ara estem treballant de cara a l’any vinent el tema de l’exili. Fa 80 anys del final de la guerra civil i, per a nosaltres, era important vincular aquest primer any temàtic amb l’exili. Hem parlat molt de Cotlliure com a ruta de l’exili, de la Vajol, de la Jonquera, però per Maçanet també s’hi arribava. Hem volgut descobrir tres noves rutes que passen pel massís de les Salines. La gent es desplaçava en vehicle fins a l’últim habitatge que hi havia, que era la casa forestal, allà abandonaven els seus vehicles, els tiraven muntanya avall i els cremaven per no deixar cap rastre i continuaven el camí a peu per aquestes vies. L’any que ve inaugurarem aquestes rutes amb una exposició fotogràfica. Volem donar valor a les famílies humils que intentaven subsistir. El 2020 ho vincularem amb les pipes de fumar per la indústria que hi va haver a Maçanet. Amb ajuda de la Diputació, hem creat una sala d’exposició permanent a la plaça de la vila en un edifici municipal. L’activitat econòmica envers el suro i la mineria es treballarà de cara al 2021 amb el talc i el talp com a eixos centrals.

Una altra de les propostes és el turisme del silenci.

Volem donar a conèixer que tenim un entorn de 64 km2 i volem fomentar els espais de silenci. Estem habituats a anar amb un estrès constant i a vegades necessitem com petites desconnexions per posar-nos a treballar de nou. Estem fent una guia de petits espais on poder trobar aquest silenci. Hem presentat a l’agència catalana de turisme el projecte per veure si vol donar-hi suport.

Ja ha confirmat que es presenta a les eleccions de l’any que ve per tirar endavant aquest i altres projectes. Quin balanç fa d’aquest primer mandat?

A escala política i municipal estic molt satisfeta de la feina feta durant aquests quatre anys amb l’equip de govern que hem tingut. Esperem haver-ho fet bé per la gent de Maçanet i poder tornar a repetir per tirar endavant Maçanet. Estem satisfets per haver reduït, sobretot, el deute municipal i per haver creat aquell espai referent a la pipa que la gent de Maçanet n’ha d’estar orgullosa. També d’haver arreglat diversos carrers, ja que tot i la situació econòmica s’han pogut fer petites coses per millorar el dia a dia de la gent de Maçanet. Nosaltres creiem que hem de potenciar aquest turisme perquè és l’economia del nostre municipi, però el que volem és donar millor qualitat de vida a la gent que viu diàriament a Maçanet i la manera d’obtenir recursos és treballar per aquest turisme.

En què s’està treballant ara?

S’ha treballat un projecte de recollida porta a porta d’orgànics i rebuig que es va iniciar el mandat anterior i estem complint objectius marcats per al 2020 per tota la comarca. Cinc municipis ens hem embrancat en aquest projecte i estem contents de com funciona. Treballem per tenir un municipi més sostenible, per tenir una caldera de biomassa. També l’any vinent segurament canviarem, amb l’ajuda del Departament d’ensenyament, les obertures de l’escola per millorar l’eficiència energètica.

El fet que Maçanet sigui un poble petit facilita la gestió municipal?

Facilita que hi hagi més apropament entre nosaltres. Jo visc diàriament a Maçanet, els veïns et comenten coses, jo estic encantada. Entre tots hem de crear poble. Intentes fer les coses a consciència, però sempre hi haurà gent que discrepi, per això la necessitat de comunicar-nos més i treballar conjuntament.

Quines mancances té Maçanet?

Farem el que calgui per Maçanet i una de les coses que ens agradaria molt seria tenir una residència geriàtrica. Maçanet és un municipi amb una tranquil·litat i benestar important, i disposar d’aquest servei ens entusiasmaria. Potser perquè vinc del sector sanitari estic més atenta a les necessitats de la gent, de vegades no les cobreixes per desconeixement, perquè no dialogues amb tothom. Veiem que tenim molta gent que viu sola. No volen marxar de Maçanet, però tampoc tenen els serveis que tindrien en un altre municipi. Tenir un centre de dia o una residència dependria de finançament particular, però l’Ajuntament està amb els braços oberts per si algú, en algun moment, té ganes de tirar-ho endavant. Tenim un 40% de població més gran de 65 anys. Ens agradaria molt fer sortir la gent gran de casa perquè estiguessin motivats i no s’aïllin. Ara a través del SOC volem gestionar que ens vingui una persona que atengui la gent que viu sola.

Quins altres projectes voldria tirar endavant en el pròxim mandat?

Tenim set urbanitzacions enganxades al municipi, que de vegades es deterioren. Per al pròxim mandat, cal tenir en compte trobar finançament per fer un rentat de cara a aquestes urbanitzacions i millorar els serveis de l’aigua i el llum en aquests espais. També ens agradaria crear una biblioteca, perquè hem perdut la cultura del llibre i de relacionar-nos entre nosaltres. Estem tancats en un món digital i això socialment es nota molt, tot i que a Maçanet les entitats fan moltes activitats al municipi i intenten que la gent surti i es relacioni. Som una zona desconeguda amb un potencial important i hem de treballar conjuntament per tirar endavant.

Parlant de l’era digital, tenen problemes amb l’accés d’internet al municipi?

Tenim un problema amb internet i és que estem en un punt de la comarca que no tenim cobertura i el turista en reclama. També hi ha cada cop més empreses i gent que treballa des de casa i necessita aquest servei. Estem treballant per solucionar aquesta problemàtica.

Com esteu vivint el moment polític?

Més que res la situació política es nota quan vas a demanar alguna cosa, perquè tot està penjat i això condiciona molt el municipi. El ciutadà no ha rebut encara les conseqüències, però es nota cada vegada que vols executar o tirar endavant un projecte. Per als municipis petits que depenen d’altres estaments, la situació ens condiciona de manera important.