L'Àrea de Joventut de Castelló d'Empúries organitza, un any més, una jornada amb activitats per conscienciar els joves del municipi sobre la malaltia de la sida. Des dels dos espais joves de Castelló d'Empúries i d'Empuriabrava, s'organitzaran diferents iniciatives gratuïtes a tot el municipi, des del 26 de novembre fins al 8 de desembre.

Aquestes jornades sorgeixen de la preocupació de conèixer que, a escala de Catalunya, cada dia es produeixen una o dues infeccions de sida. Vist que les infeccions no han parat de créixer, des de Castelló es lluita per la conscienciació en aquesta temàtica, que actualment segueix sent un tema molt delicat i tabú. «La jornada té un objectiu purament pedagògic per tal que els alumnes dels centres educatius comencin a pensar en aquesta malaltia, aprenguin a detectar-la i, sobretot, que despertin el seu esperit crític», explica Agustí Puig, tècnic de Joventut i organitzador de les jornades. Esther Piris, regidora de Joventut, afegeix que: «Creiem que és indispensable fer campa­nyes per explicar bé totes les vies de contagi als joves. Encara que ja ho sàpiguen no podem deixar d'insistir, perquè han d'entendre bé que una sola imprudència pot tenir conseqüències greus per tota la vida».

Cinc proves a la gimcana

L'activitat que sempre desperta més expectació és la gimcana de la sida, que enguany s'organitza el dia 30 de novembre a l'espai jove del Casal Cívic d'Empuriabrava amb motiu de la celebració del dia mundial de la sida, que és l'1 de desembre. S'organitzen cinc proves que tenen relació amb algun aspecte de la malaltia que es tracta. Per grups, els joves d'ESO que s'hi apuntin hauran d'omplir, amb text, un còmic amb imatges, representar una petita obra de teatre i confeccionar un llaç vermell, entre altres. Tothom que vulgui participar en aquesta activitat, tan individualment com en grup, només cal que s'inscrigui en algun dels espais joves o al mateix lloc mitja hora abans de la prova. En aquesta activitat, l'any passat hi van participar una vintena de joves repartits en sis equips. «Un any vam arribar a tenir una quinzena d'equips. Aquesta activitat sempre és un èxit assegurat», assegura Puig.

A part de la gimcana, s'organitzen altres com ara una exposició itinerant als passadissos dels instituts i espais joves de Castelló d'Empúries i Empuriabrava. S'instal·len cartells informatius amb informació a lliure disposició dels alumnes. Una altra activitat que s'organitzarà és un cinefòrum als espais joves en què es projectarà una pel·lícula temàtica per suscitar un debat posteriorment.

La regidora Piris explica que, des del Departament de Joventut, s'organitzen altres campanyes de conscienciació de factors de risc que poden tocar de prop els joves, com ara la violència de gènere, les drogues i l'alcohol, i que estan contents de la resposta que reben per part del jovent, ja que «tot i la diversitat cultural que tenim, la convivència i la implicació en el municipi és molt destacable i n'estem molt orgullosos.»