15 de novembre de 2018
15.11.2018
Figueres

Justícia cedeix l'antiga presó de Figueres a Ensenyament

L'Ajuntament demana una partida a la Generalitat per a la construcció del nou centre

15.11.2018 | 13:28
L'alcalde de Figueres amb consellers i el vicepresident de la Generalitat

El Departament de Justícia ha cedit l'antiga presó de Figueres al d'Ensenyament. El tràmit s'ha formalitzat aquest dijous amb la signatura dels dos consellers, Josep Bargalló i Ester Capella, i el d'Economia, Pere Aragonès. Ensenyament passa ara a gestionar aquest espai i el proper pas haurà de ser la redacció del projecte, que pagarà l'Ajuntament de Figueres. Bargalló, però, no ha volgut posar terminis per a la construcció de l'escola Carme Guasch als terrenys adjacents del centre penitenciari. El conseller ha dit que ara es reuniran amb el consistori i la comunitat educativa per definir com ha de ser el centre i també els usos que ha de tenir. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Jordi Masquef, ha demanat a la Generalitat una partida per fer front a la construcció de l'equipament educatiu però Bargalló ho ha condicionat a l'aprovació dels pressupostos.

Justícia ha cedit formalment aquest dijous l'antiga presó de Figueres al Departament d'Ensenyament. Fins ara, l'equipament el gestionava aquesta conselleria, tot i que la propietat és de Patrimoni de la Generalitat. Els tres consellers han signat avui el conveni que fixa el traspàs.

El proper pas haurà de ser la redacció del projecte perquè als terrenys adjacents al centre penitenciari s'hi construeixi la nova escola Carme Guasch, que des de fa dotze anys està en barracons. Segons ha explicat el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ara abordaran amb l'Ajuntament i la comunitat educativa com ha de ser la nova escola i quins usos ha de tenir l'antic recinte.

De fet, Bargalló ha insistit que el cas de Figueres és "excepcional" perquè habitualment són els ajuntaments els que cedeixen solars per a construir escoles però que en aquest cas, no només l'espai és de la Generalitat sinó que, a més, estava en mans d'una altra conselleria.

En aquest sentit, ha dit per això el consistori de Figueres assumirà el cost de la redacció del projecte, per a la qual té una partida de 325.000 euros. Bargalló, però, ha evitat donar dates ni terminis per a la construcció del nou centre.

Per la seva banda, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha aprofitat l'acte per demanar a la Generalitat una partida als propers pressupostos per fer possible la construcció de l'escola i també ha demanat a Ensenyament que li cedeixi l'ús dels espais verds i de l'antic aparcament del recinte per poder-lo obrir al barri el més aviat possible.

El conseller, però, ha dit que tot i que el Govern aposta clarament l'educació, la inclusió d'una partida als pressupostos dependrà que es puguin aprovar uns comptes nous. "Si s'han de prorrogar difícilment podrà tirar endavant", ha dit. Bargalló ha concretat que el projecte de l'escola Carme Guasch s'inclourà al Pla d'Infraestructures Educatives.

"Tanquem presons per obrir escoles"

D'altra banda, el conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que el pas que s'ha fet avui "simbolitza" el projecte de "valors republicans" de Figueres. En aquest sentit, ha dit que el Govern aposta per l'Ensenyament com a eina de futur i que la conversió de l'espai en el CEIP Carme Guasch, demostra que tanquen presons per "obrir escoles".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent